SAD, Rusija, Kina, Francuska i UK: Nema pobjednika u nuklearnom ratu

17:11 / 03.01.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Nema pobjednika u nuklearnom ratu

Nema pobjednika u nuklearnom ratu

Foto: ilustracija / Shutterstock

SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska dogovorile su se da treba izbjeći širenje atomskog oružja i nuklearni rat, navodi se u zajedničkom priopćenju pet nuklearnih sila koje je u ponedjeljak objavio Kremlj.

Pet zemalja, stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, smatraju da je njihova glavna odgovornost izbjegavanje rata između nuklearnih sila i smanjenje strateških rizika, pri čemu nastoje surađivati sa svim zemljama kako bi stvorili sigurno okruženje.

- Izjavljujemo da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika, on se nikada ne smije pokrenuti, stoji u izjavi koju je objavila Rusija. Budući da bi uporaba nuklearnog oružja imala dalekosežne posljedice, također potvrđujemo da nuklearno oružje - sve dok postoji - treba služiti obrambenim ciljevima, odvraćanju od agresije i sprječavanju rata, dodaje se.

Francuska je također objavila izjavu, naglašavajući kako je pet sila ponovno iskazalo predanost kontroli nuklearnog naoružanja.

Izjava je usvojena u jeku rastućih napetosti između Moskve i zapadnih zemalja zbog gomilanja ruskih vojnih snaga na granici s Ukrajinom. Moskva ističe da ima pravo razmještati postrojbe po svom teritoriju.

Prošlog četvrtka američki predsjednik Joe Biden rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu da bi napad na Ukrajinu doveo do novih sankcija i jačanja američkog vojnog prisustva u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!