Ukrajina i Rusija: Između rata i mira

13.12.2021.

23:17

Autor: Miro Aščić/T.V./Dnevnik/HRT

Rusija i Ukrajina između rata i mira

Rusija i Ukrajina između rata i mira

Foto: - / Shutterstock Editor

Europska unija s Velikom Britanijom i SAD-om razmatra nove ekonomske sankcije Rusiji u slučaju da izvede invaziju na Ukrajinu. Mogle bi biti usmjerene protiv više ruskih državnih obrambenih i energetskih tvrtki uz moguće otkazivanje ugovora o isporuci prirodnog plina.


Na stotinama kilometara dugačkoj rusko-ukrajinskoj granici nema napetosti, ali na fronti između Ukrajine i proruskih separatista situacija je između rata i mira. Vojske su u rovovima, a sporadično se puca i gine na obje strane.

- Nakon sastanka Putina i Bidena mirnije je. Nadam se pregovorima i miru u našoj zemlji, rekao je Eduard Basurin, glasnogovornik ministarstva obrane tzv. Narodne Republike Donjeck.

Zapad i dalje ustrajno upozorava da Rusija gomila vojsku i priprema napad na Ukrajinu, a zapadne obavještajne službe tvrde da u međuvremenu dovodi dodatne snage. Dok Moskva kategorički opovrgava invaziju, EU prijeti sankcijama. Bruxelles je uveo sankcije ruskoj paravojnoj skupini Wagner, čiji su plaćenici u brojnim kriznim žarištima, uključujući Donbas.

- Europska unija jedinstvena je u potpori ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Bilo kakva agresija protiv Ukrajine imat će političke posljedice i visoku ekonomsku cijenu za Rusiju, kaže Josep Borell, predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

Ukrajina je, pak, optužila Njemačku da joj je blokirala nabavu defenzivnog oružja posredstvom NATO-a, pa će ga zato potražiti kod saveznika. Rusija pak tvrdi da je Kijev nagomilao vojnu silu uz odmetnute regije koje je Moskva spremna braniti.

- Vrlo je važno poslati poruku o deeskalaciji i poduprijeti ukrajinski teritorijalni integritet, ističe Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

- Mislim da moramo jasno reći kako se ukrajinska kriza ne može riješiti vojnim sredstvima. Rješenje je Sporazum iz Minska, kaže Jean Asselborn, luksemburški ministar vanjskih poslova.

I Rusija smatra ključnim taj sporazum, kojim se predviđa autonomija odmetnutih regija. Ukrajinski predsjednik Zelenski ne odbacuje mogućnost referenduma.

- Ne isključujem referendum o Donbasu, a mogao bi biti i o Krimu, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Za Moskvu o Krimu nema pregovora. Najviše je muči ulazak Ukrajine u NATO, što je Putinova crvena linija koju SAD i Zapad zasad ne priznaju, a međusobno nerazumijevanje neprestano vodi prema dodatnoj eskalaciji umjesto smirivanju napetosti.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!