SAD: Rusija ne želi priznati radiološki rizik u nuklearnoj elektrani Zaporižja

28.08.2022.

20:24

Autor: M.M./HRT/Hina

SAD: Rusija ne želi priznati radiološki rizik u nuklearnoj elektrani Zaporižji

SAD: Rusija ne želi priznati radiološki rizik u nuklearnoj elektrani Zaporižji

Foto: Alexander Ermochenko / Reuters

Washington je u nedjelju rekao da Rusija ne želi priznati golem radiološki rizik u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini, dodavši da je to bio razlog zašto su blokirali posljednji nacrt ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja.

- Ruska Federacija sama je odlučila blokirati konsenzus vezan za finalni dokument na kraju Desete revizijske konferencije ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT). Rusija je to učinila kako bi blokirala jezik koji je samo otkrio golem rizik u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini, priopćio je State Department.

Rusija je u petak blokirala prihvaćanje zajedničke deklaracije, nakon četverotjedne konferencije UN-a o NPT-u te osudila, kako je navela, "političke" aspekte teksta.

Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT), koji je tema sastanka 191 potpisnice svakih pet godina, nastoji spriječiti širenje nuklearnog oružja, promicati potpuno razoružanje i suradnju u mirnodopskoj uporabi nuklearne energije.

Prema izvorima bliskim pregovorima, Rusija se posebno protivila dijelovima teksta koji su se ticali ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja koju je okupirala ruska vojska.

U posljednjem nacrtu teksta bila je izražena "ozbiljna zabrinutost" zbog vojnih aktivnosti oko ukrajinskih elektrana, uključujući Zaporižja, kao i zbog gubitka ukrajinske kontrole nad takvim mjestima i negativnog utjecaja na sigurnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!