10:41 / 17.01.2021.

Autor: HRT/Hina

SAD se priprema za prosvjede Trumpovih pristaša

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Očekuje se da će se danas diljem SAD-a prosvjednici uputiti prema zgradama parlamenata kako bi podržali neosnovane tvrdnje predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj krađi drugog mandata, dok se policija priprema na moguće nasilje.
Očekuje se da će bi se danas diljem SAD-a prosvjednici mogli uputiti prema zgradama parlamenata kako bi podržali neosnovane tvrdnje predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj krađi drugog mandata, dok se policija priprema na moguće nasilje.

➡️ "Obamina ekipa" u taboru Joea Bidena  
➡️ Pelosi poziva na progon zastupnika koji su pomogli napadačima na Kongres
➡️ Washington se priprema za inauguraciju uz najviše sigurnosne mjere 
➡️ Biden: "Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku" 

Više od 12 saveznih država aktiviralo je Nacionalnu gardu kako bi osigurale svoje institucije nakon upozorenja FBI-a da će doći do oružanih prosvjeda predvođenih desnim ekstremistima ohrabrenih napadom na američki Kongres u Washingtonu 6. siječnja, koji je ostavio smrtne posljedice. U subotu je ponegdje bilo prosvjeda, no institucije su uglavnom ostale netaknute. Snage sigurnosti smatraju da je nedjelja prvi mogući dan kad antivladine snage planiraju održati skupove u svih 50 država.

Dok su mnoge države postavile ograde i druge barijere kako bi osigurale svoja sjedišta parlamenata, Teksas i Kentucky otišli su korak dalje i zatvorili za javnost područje oko tih zgrada.

Centar Washingtona doslovno je prazan, a ulice u blizini Kongresa zatvorene, dok su tisuće pripadnika Nacionalne garde zauzele pozicije diljem centra grada.

Matt Miller, agent i voditelj američke tajne službe grada Washingtona, kaže da posebni protuteroristički odjeli FBI-a u svih 50 država rade 24 sata kako bi ispitali svaki trag i svaku moguću prijetnju.

Christopher West, zapovjednik policije savezne države New York, ističe da nemaju problema s mirnim problemima i napominje da neće tolerirati nasilje.

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser izjavila je da je potrebno razmišljati o novom stanju u gradu. Fokusirani smo na 20. siječnja, no moramo razmišljati i o 21. i svakom danu poslije, dodaje.

Connecticut je aktivirao svoju Nacionalnu gardu pripremivši se za čak 2000 uglavnom Trumpovih pristaša u kompleksu zgrade parlamenta u Hartfordu u nedjelju, rekao je glasnogovornik policije. 

Demokratski čelnici četiriju kongresnih odbora rekli su jučer da su pokrenuli prosudbu događaja te su pisali FBI-ju i drugim obavještajnim i sigurnosnim agencijama s pitanjem što se znalo o prijetnjama, jesu li takve informacije dijeljene s drugim nadležnim agencijama ili jeli strani utjecaj odigrao ulogu.

Neke militantske i ekstremne grupe rekle su svojim pristašama da preko vikenda ostanu kod kuće, navodeći pojačano osiguranje ili rizik da su planirani događaji samo zamke koje je postavila policija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!