Stručnjaci preporučili drugu dozu za Johnson & Johnson

16.10.2021.

07:57

Autor: V.K./HRT/Hina

Johnson&Johnson

Johnson&Johnson

Foto: Ilustracija/Dado Ruvic / REUTERS

Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.


Johnson & Johnson u petak je objavio da je Savjetodavni odbor FDA-e za cjepiva i srodne biološke proizvode (VRBPAC) jednoglasno izglasao preporuku za drugu dozu cjepiva protiv koronavirusa za starije od 18 najmanje dva mjeseca nakon primljene prve doze cjepiva.

Odluka se temelji na rezultatima treće faze ispitivanja koji pokazuju da je dodatna doza povećala zaštitu na 94 posto protiv umjerenog do teškog oblika COVID-a u SAD-u.

- Današnja preporuka temelji se na ukupnim dokazima, a klinički i podaci iz stvarnog svijeta pokazuju da, iako jedna doza nudi snažnu i dugotrajnu zaštitu od bolesti COVID-19, druga doza povećava tu zaštitu, posebno protiv simptomatskog COVID-a, rekao je Paul Stoffels, glavni znanstveni direktor Johnson & Johnsona.

Isti odbor u četvrtak je preporučio docjepljivanje Modernom osobama starijim od 65 godina i drugim odraslim osobama visokog rizika.

Preporuka povjerenstva ne znači konačnu odluku i FDA će odlučiti hoće li je prihvatiti.

FDA obično slijedi savjete Odbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!