SAD teži cilju od 70% cijepljenih

03.07.2021.

20:12

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/HRT

Procijepljenost 70% u SAD-u do sredine srpnja?

Procijepljenost 70% u SAD-u do sredine srpnja?

Foto: HTV / HRT

Cilj američkog predsjednika Joea Bidena da 70% odraslih u SAD-u bude cijepljeno barem jednom dozom do Dana nezavisnosti, 4. srpnja, kada Amerika slavi 245. rođendan, neće biti ostvaren. No Sjedinjene Države blizu su cilja i očekuje se da će ga dosegnuti sredinom srpnja. Bidenova administracija i savezne države i dalje vode agresivnu kampanju cijepljenja.


Turisti su se vratili u Washington. Ponovno punim kapacitetom rade muzeji, galerije, a na nacionalnoj će se šetnici za Dan neovisnosti održati tradicionalni vatromet. Oprez zbog pandemije ostaje: delta-varijanta virusa prisutna je u svim saveznim državama i DC-ju, a cijepljenje je usporeno na jugu i srednjem zapadu zemlje. Predsjednik Joe Biden nastavlja kampanju cijepljenja.

- Više od 150 milijuna Amerikanaca potpuno je cijepljeno i oni su sigurni i zaštićeni sada, što uključuje i delta-varijantu. Vraćaju se svom životu, voljenim osobama, kazao je.

Vlasti i kompanije i dalje motiviranju one koji su skeptični prema cjepivu protiv COVID-a. U ljekarnama Walgreensa cijepljenje se nagrađuje s 25 dolara. U nekim se klinikama uz cjepivo nudi besplatan ručak. Svejedno, gužve za cijepljenje nigdje nema.

Patti Corn, koordinatorica iz Zdravstveni odjel okruga Lake, Illinois, kaže da su razočarani jer ima još previše ljudi koji bi se trebali cijepiti. 

Galerija
 Poziv na ukidanje patenta na cjepiva protiv COVID-a , Foto: HTV/HRT
Cijepljene protiv COVID-a u SAD-u, Foto: HTV/HRTPredsjednik SAD-a Joe Biden, Foto: HTV/HRTBijela kuća, Washington, Foto: HTV/HRT

Ispred sjedišta izaslanstva Europske unije u Washingtonu održan je prosvjed političara i aktivista. Pozivaju Bruxelles, posebno njemačku kancelarku Angelu Merkel, da podrže zahtjev više od 130 država, među kojima su i Sjedinjene Države, o privremenom ukidanju patenta na cjepiva protiv COVID-a.

- Ovaj virus ne poznaje granice i ako ne povećamo proizvodnju cjepiva, nastavit će se širiti svijetom na očigled svih nas, upozorava Jesus Garcia, demokratski zastupnik iz Illinoisa.

Amerikanci ponovno putuju. Posebno su popularna kampiranja, nacionalni parkovi već sada bilježe rekordan broj posjetitelja. Prema anketama, za Dan neovisnosti na put će krenuti oko 50% građana.

Iako je većina država otvorila granice za američke turiste, Bidenova administracija još nije povukla zabranu ulaska u SAD putnicima koji dolaze s područja Schengena, Irske, Velike Britanije, Indije, Kine, Irana, Brazila i Južnoafričke Republike. Aviokompanije i turističke agencije na objema stranama Atlantika lobiraju za ukidanje te odredbe i otvaranje američkih granica za putnike iz Europe.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!