10:36 / 13.10.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

SAD u studenom ukida ograničenja za potpuno cijepljene posjetitelje

SAD u studenom ukida ograničenja za cijepljene posjetitelje

SAD u studenom ukida ograničenja za cijepljene posjetitelje

Foto: David Ryder / REUTERS

Sjedinjene Države će početkom studenog za potpuno cijepljene strane državljane ukinuti ograničenja na svojim kopnenim granicama s Kanadom i Meksikom, čime će se okončati povijesna ograničenja za putnike čija putovanja nisu nužna, uvedena od ožujka 2020. u borbi protiv pandemije covida-19.

Američki ministar unutarnjih poslova Alejandro Mayorkas rekao je u priopćenju da će uprava sljedeći mjesec "početi dopuštati putnicima iz Meksika i Kanade koji su potpuno cijepljeni protiv covida-19 da uđu u Sjedinjene Države, a čija putovanja nisu nužna, uključujući posjet prijateljima i obitelji ili turizam, preko kopnenih i trajektnih graničnih prijelaza".


Nova pravila slična su, ali nisu identična planiranim zahtjevima objavljenim prošli mjesec za međunarodne zračne putnike, rekli su američki dužnosnici u ranijem telefonskom razgovoru s novinarima.


Zastupnici iz pograničnih država SAD -a pohvalili su potez za ukidanje dosad neviđenih ograničenja koja su naštetila gospodarstvima lokalnih zajednica i onemogućuju posjete prijateljima i obiteljima već 19 mjeseci.


- Od početka pandemije, članovi naše prekogranične zajednice trpjeli su bol i gospodarske teškoće zbog zatvaranja kopnene granice. Ta bol će uskoro prestati, rekao je demokratski čelnik Senata Chuck Schumer.


Necijepljenim posjetiteljima i dalje će biti zabranjen ulazak u SAD iz Kanade ili Meksika na kopnenim granicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!