SAD upozorio Dodika

30.09.2021.

16:16

Autor: Hina/HRT/D.S.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Gabriel Escobar upozorio je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da su za SAD neprihvatljive njegove stalne secesionističke prijetnje jer to predstavlja izravno ugrožavanje Daytonskog sporazuma, a bosanske Srbe može dovesti samo u potpunu izolaciju.

Informacija da je Gabriel Escobar tijekom dana razgovarao s Miloradom Dodikom objavljena je na Twitter profilu veleposlanstva SAD u BiH.


- Prijetnje secesijom i dovođenje u pitanje reformi provedenih na državnoj razini su antidaytonske i građanima Republike Srpske mogu donijeti samo izolaciju i ekonomski očaj, poruka je koju je srpskom članu Predsjedništva BiH prenio Escobar, koji je u State Departmentu trenutačno najviši dužnosnik zadužen za zapadni Balkan.


On je tu poziciju preuzeo ranije ovog mjeseca od Matthewa Palmera, koji je pak dobio zadaću baviti se problemom reforme izbornog sustava u BiH.


Kako stoji u objavi na Twitteru, Escobar je ponovio snažnu posvećenost SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH kao jedinstvene zemlje u kojoj su i entiteti Republika Srpska i Federacija BiH i Brčko distrikt prosperitetniji i sigurniji kada se lideri bore protiv korupcije, jačaju integritet, pravičnost izbora u BiH i kreću naprijed u reforme koje donose ekonomski oporavak.


Upozorenje što ga je uputio Escobar dolazi u trenutku kada dužnosnici iz reda bosanskih Srba blokiraju rad središnjih tijela vlasti BiH i na taj način pokušavaju iznuditi ukidanje zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina što ga je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.


Također pokušavaju onemogućiti djelovanje Christiana Schmidta kao sadašnjeg visokog predstavnika jer smatraju kako je nelegalno postavljen na tu dužnost.


Sam Dodik istodobno opetovano prijeti povlačenjem RS iz najvažnijih reformi provedenih na državnoj razini, poput uspostave oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, Suda i Tužiteljstva BiH te Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).


Dodika je još administracija Baracka Obame označila osobom koja predstavlja prijetnju provedbi Daytonskog sporazuma i on je zbog toga pod sankcijama ministarstva financija SAD od 2017. godine. Zabranjeno mu je putovanje u SAD, a američkim građanima svako poslovanje s njim.


Američki diplomati ipak su dobili instrukciju iz Washingtona da s Dodikom komuniciraju, no samo koliko je tu nužno i to isključivo zbog činjenice da je on član Predsjedništva BiH.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!