20:57 / 28.09.2021.

Autor: P.F./Hina

BiH: Ministri iz RS zbog novaca ipak prekinuli blokadu Vijeća ministara

Konvertibilna marka, novac u BiH

Konvertibilna marka, novac u BiH

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vijeće ministara BiH je zasjedalo po prvi puta nakon gotovo dvomjesečne blokade, a na sjednici je donesena odluka o privremenom financiranju koja je bila nužna da bi država nastavila otplaćivati svoj vanjski dug, ali i isplaćivati plaće za više od 20.000 zaposlenih u državnoj službi i različitim agencijama.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara sjednica je održana telefonski, a ministri su jednoglasno dali suglasnost na odluku o privremenom financiranju u iznosu od 249 milijuna konvertibilnih maraka (996 milijuna kuna).

Odluke o privremenom financiranju Vijeće ministara prisiljeno je donositi svaka tri mjeseca jer državni parlament zbog političkih opstrukcija još nije usvojio proračun za 2021. godinu.

Odluka koja je donesena bila je neizvjesna jer su ministri iz reda bosanskih Srba po nalogu iz Banje Luke blokirali rad Vijeća ministara kao što to čine i zastupnici iz Republike Srpske u dva doma državnog parlamenta te Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH.

Te blokade uspostavljene su odlukom Narodne skupštine RS koja je usvojila Dodikov prijedlog o bojkotu s ciljem poništavanja odluke o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija u ponedjeljak je najavio kako bi ta blokada mogla biti prekinuta jer nema drugog načina da se osiguraju plaće za više od 7000 Srba zaposlenih u tijelima državne vlasti.

Odlukom donesenom danas ujedno se pokazala neutemeljenom Dodikova prijetnja kako će na blokadama dosljedno inzistirati, a da će plaće državnim službenicima iz RS umjesto iz proračuna BiH biti osigurane iz proračuna entiteta.

Tegeltija je ranije kazao kako bi to bila skupa odluka za koju u Republici Srpskoj nemaju novaca.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) i delegacije Europske unije u BiH u utorak su pozvali Dodika i vlasti RS da prestanu s prijetnjama, ucjenama i blokadama i koncentriraju se na provedbu reformi.

- Krajnje je vrijeme vratiti se za stol i razgovarati o temama od suštinskog interesa. Blokade ne koriste nikome, kazao je šef delegacije EU u BiH Johan Sattler komentirajući ponašanje političara iz RS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!