SAD veoma zabrinut zbog nasilja židovskih naseljenika na Zapadnoj obali

09.03.2023.

18:00

Autor: Hina/HRT/A.S.

Lloyd Austin i  Yoav Gallant

Lloyd Austin i Yoav Gallant

Foto: Amir Cohen / Reuters

Sjedinjene Države su posebno zabrinute zbog nedavnog nasilja židovskih naseljenika na Zapadnoj obali, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin na tiskovnoj konferenciji s izraelskim kolegom Yoavom Gallantom blizu Tel Aviva.

- Posebno smo zabrinuti zbog nasilja naseljenika nad Palestincima i ubuduće ćemo se protiviti postupcima koji su kadri dovesti u pitanje rješenje (izraelsko-palestinskog sukoba u obliku) dviju država, izraelske i buduće palestinske koje će živjeti u miru jedna uz drugu, rekao je Austin.

Izraelsko-palestinski sukob zaoštrio se pošto je krajem prosinca na vlast u Izraelu došla dosad najdesnija vlada koju vodi premijer Benjamin Netanyahu.

U sukobima je poginulo 75 Palestinaca i 13 Izraelaca od početka godine.

Nakon napada u kojemu su 26. veljače poginule dvije mlade Izraelke koje žive u židovskom naselju na sjeveru okupirane Zapadne obale, deseci židovskih kolonista napali su palestinski grad Huwaru, paleći zgrade i automobile.

- Ovdje sam kao prijatelj kojemu je posebno stalo do sigurnosti izraelske države, no SAD se i dalje odlučno protivi svakom koraku koji može prouzročiti još veću nesigurnost, a to uključuje poticanje kolonizacije i huškačke izjave, dodao je Austin.

- I kao što smo uvijek činili, pozivamo palestinsko vodstvo da suzbija terorizam i osudi poticanje na nasilje, rekao je još Austin, napomenuvši da je bio veoma jasan u vezi s pravom Izraela da se brani od terorizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!