Izrael: Nasilno ugušeni prosvjedi oporbe protiv pravosudne reforme

02.03.2023.

00:34

Autor: V.K./HRT/Hina

Sukob policije i prosvjednika

Sukob policije i prosvjednika

Foto: Amir Cohen / REUTERS

U srijedu su u Tel Avivu izbili sukobi policije i prosvjednika protiv pravosudne reforme koju vlada želi provesti, a oni ju ocjenjuju antidemokratskom dok su dva sporna zakonska nacrta u parlamentu prošla prvo čitanje.

Na prosvjedima u srijedu u Tel Avivu protiv reforme, na kojima je prekinut promet na nekoliko prometnica, policija je upotrijebila vodene topove i šok bombe, javlja AFP.

Mnoštvo je pokušala rastjerati i policija na konjima. Policija je u priopćenju navela da je uhitila 39 ljudi zbog ometanja javnog reda.

Jedanaestero ozlijeđenih prosvjednika primljeni su u bolnicu Ichilov u Tel Avivu, rekao je za AFP glasnogovornik te ustanove.

- Ovdje sam radi demokracije, ljudskih prava i pravde, rekao je Johann Kanal, 39-godišnji sudionik prosvjeda.

- Pravo na prosvjede nije pravo na blokadu zemlje, reagirao je u srijedu navečer premijer Benjamin Netanyahu na tiskovnoj konferenciji u Jeruzalemu.

Prosvjednici su, rekao je, prešli "crvenu crtu".

- Suverena zemlja ne može trpjeti anarhiju, dodao je.

Ranije u srijedu pružio je potporu policajcima.

Novi prosvjedi se događaju u času kada je izraelski parlament (Kneset) na plenarnoj sjednici istog dana odobrio u prvom čitanju novi zakon u okviru pravosudne reforme koju je početkom siječnja najavila vlada koju je Benjamin Netanyahu sastavio u prosincu s krajnjom desnicom i sa židovskim ultraortodoksnim strankama.

Za nacrt zakona kojim bi se ograničila mogućnost premijerova opoziva glasala su 62 zastupnika, a 20 je bilo protiv u parlamentu sa 120 mjesta.

Opoziv će po tom nacrtu biti moguć tek ako za njega glasa barem 90 zastupnika i samo u slučaju premijerove fizičke i psihičke nesposobnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!