SAD zabrinut zbog izraelske operacije uoči Blinkenova posjeta

27.01.2023.

01:03

Autor: HRT/Hina/V.G.

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Leah Millis / Reuters

Washington je zabrinut da bi se sigurnosna situacija između Izraelaca i Palestinaca mogla pogoršati uoči bliskoistočne turneje američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena koja počinje u nedjelju, rekla je američka dužnosnica nakon smrtonosne operacije izraelskih snaga na okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak .

Šef američke diplomacije posjetit će Egipat, Izrael i Zapadnu obalu u jeku izraelsko-palestinskih tenzija.

Posjet je najavljen samo nekoliko sati nakon što su izraelski komandosi ubili sedam naoružanih osoba i dva civila u operaciji u Jeninu na Zapadnoj obali, prema palestinskim dužnosnicima.

Izraelska vojska rekla je da je poslala specijalne snage u Jenin da pritvore članove džihadističke naoružane skupine za koju se sumnja da je provela i isplanirala "nekoliko velikih terorističkih napada", usmrtivši nekoliko njih nakon što su otvorili vatru.

Islamski džihad rekao je da su dva njihova pripadnika ubijena u Jeninu, koji je služio kao militantno uporište. Četiri ubijena naoružana napadača bili su pripadnici Hamasa, a jedan naoružanog krila frakcije Fatah palestinskog predsjednika Abasa.

Ubijena su i dva civila, žena i muškarac, rekli su lokalni stanovnici.

Barbara Leaf, najviša dužnosnica State Departmenta za Bliski istok izrazila je žaljenje zbog civilnih žrtava.

- Očito postoji mogućnost da se stvari pogoršaju u sigurnosnom smislu, rekla je Leaf novinarima na telefonskom brifingu, dodajući da je u četvrtak nekoliko puta razgovarala s američkim veleposlanikom u Izraelu Thomasom Nidesom, kao i s izraelskim i palestinskim dužnosnicima.

SAD poziva na deeskalaciju i koordinaciju između Izraela i palestinskih snaga sigurnosti, kazala je Leaf, iako je Palestinska samouprava poručila da prekida sigurnosnu koordinaciju s Izraelom zbog spomenute operacije.

State Department je objavio da će se Blinken sastati 30. i 31. siječnja s izraelskim premijerom Netanyahuom i predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!