Šangaj postigao ključnu prekretnicu u borbi protiv COVID-a

30.04.2022.

08:58

Autor: M.M./Hina/HRT

Šangaj postigao ključnu prekretnicu u borbi protiv COVIDA

Šangaj postigao ključnu prekretnicu u borbi protiv COVIDA

Foto: Aly Song / Reuters

Šangaj je objavio da u petak nisu otkriveni novi slučajevi zaraze koronavirusom izvan područja karantene, što je ključna prekretnica u borbi protiv virusa koji je paralizirao 25-milijunski grad.

Prizori zatvorenih kuća i zgrada u najnaseljenijem kineskom gradu iz kojih građani ne mogu izići na naslovnicama su diljem svijeta u vrijeme kada većina drugih velikih gradova uči živjeti s koronavirusom.

Neki građani, koji su bili zatvoreni u kući više od mjesec dana, bijesni i ogorčeni, bore se kako da nabave hranu i druge dnevne potrepštine te su pokazali rijetko viđeno javno protivljenje strogoj vladinoj kontroli.

No ako kampanja uspije, to bi značilo pobjedu pristupa nulte tolerancije prema COVID-u koji promiče kineski predsjednik Xi Jinping, i to u godini kada se očekuje da će osigurati treći mandat.

Premda šangajski gradski dužnosnici nisu govorili o prekretnici na svojoj dnevnoj konferenciji za novinare, na kineskim društvenim mrežama mnogi je hvale, a tekst 'Šangaj ima nultu transmisiju COVID-a na razini zajednice' imao je više od 190.000 pregleda u subotu ujutro na platformi Weibo.

- Šangaj je napokon postigao nulu na razini zajednice!!! Neka se Šangaj probudi što prije!!" stoji u jednoj objavi. "Postoji nada da ćemo biti pušteni nakon svibanjskih praznika", piše u drugoj.

Izvan zatvorenih područja u Šangaju u petak nije bilo slučajeva zaraze, za razliku od četvrtka, kad ih je bilo 108. Drugi kineski gradovi pod karantenom počeli su ublažavati ograničenja nakon što su zaustavili prijenos izvan zatvorenih područja.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!