Putin i Erdogan dogovorili jačanje ekonomske i energetske suradnje

05.08.2022.

16:45

Autor: T.V./HRT/Hina

Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin

Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin

Foto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan dogovorili su se u petak na sastanku u Sočiju da će ojačati gospodarsku i energetsku suradnju, priopćio je Kremlj.


Tijekom četverosatnog sastanka dvojica čelnika dogovorila su se da će "ojačati trgovinsku razmjenu" između dviju zemalja i "postupati u smjeru zajedničkih očekivanja u području gospodarstva i energetike", navodi se u priopćenju.

Riječ je u prvom redu o prometnom sektoru, poljoprivredi, financijama i građevinarstvu, kao i o sektoru turizma.

S političke strane, oni su naglasili "ključnu važnost iskrenih, otvorenih odnosa punih povjerenja između Rusije i Turske kako bi se osigurala regionalna i međunarodna stabilnost", naglašava se u priopćenju.

Na početku susreta u Sočiju, Putin je zahvalio Erdoganu za njegove napore koji su omogućili da se postigne sporazum između Moskve i Kijeva o izvozu ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru.

- Zahvaljujući vašem izravnom sudjelovanju i posredništvu glavnog tajništva UN-a problem vezan uz izvoz ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka je riješen. Isporuke su već krenule i na tom vam zahvaljujem, rekao je Putin.

Naglasili su da je potrebno u cijelosti provesti dogovor o izvozu žita postignut u Istanbulu, uključujući rusko žito, gnojiva i sirovine za njihovu proizvodnju, stoji u zajedničkom priopćenju.

Turska je posredovala u sklapanju dogovora Ukrajine, Rusije i UN-a u Istanbulu prošli mjesec o nastavku izvoza žita iz ukrajinskih luka na Crnom moru nakon višemjesečne blokade.

Putin i Erdogan potvrdili su i da su odlučni surađivati u borbi protiv svih terorističkih organizacija u Siriji, prenosi Reuters.

Putin je spomenuo i ulogu Ankare u tranzitu ruskog plina prema Europi, preko plinovoda TurkStream. Poručio je da plinovod Turski tok radi bez prekida i da europski partneri moraju zato biti zahvalni Turskoj.

- Ovaj sastanak osobito je važan zbog isticanja uloga Rusije i Turske u regiji. Danas su oči cijelog svijeta uprte u Soči. Prate nas pitajući se što ćemo reći i učiniti. Nakon našeg sastanka dobit će odgovore koji će ih odvesti u određenom smjeru, poručio je turski predsjednik Erdogan.

- Jedno od najvažnijih područja na kojima surađujemo je energetski sektor i želim reći da je plinovod Turski tok, čija je izgradnja nedavno završena, sada jedna od glavnih arterija isporuke ruskog plina Europi. A Turski tok, za razliku od drugih načina na koje se ruski energenti dostavljaju Europi, radi ispravno, bez ikakvih smetnji, dodao je Putin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!