07:20 / 07.10.2021.

Autor: HRT/A.P.C.

Savezni sudac u Teksasu blokirao provedbu zakona o pobačaju

Presuda saveznog suca u Teksasu

Presuda saveznog suca u Teksasu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Savezni sudac u srijedu je privremeno blokirao gotovo potpunu zabranu pobačaja u Teksasu u sklopu tužbe koju je podnijela administracija predsjednika Joea Bidena nakon što je američki Vrhovni sud dopustio da stupi na snagu. Teksas je obavijestio sud da se namjerava žaliti na tu presudu prizivnome sudu koji se oslanja na konzervativce, najavljujući tako sljedeću fazu pravne bitke.

Presuda okružnog suca Roberta Pitmana u Austinu sprječava saveznu državu Teksas u provođenju zakona koji podržavaju Republikanci, a koji zabranjuje ženama da abortiraju nakon šest tjedana trudnoće. Slučaj je dio žestoke pravne bitke oko pristupa pobačaju u SAD-u u kojem brojne savezne države provode ograničenja.


- Ovaj sud neće dopustiti da se šokantno oduzimanje tako važnog prava nastavi još jedan dan, napisao je sudac Robert Pitman u presudi na koju se savezna država Teksas može žaliti.


Teksas je  već obavijestio sud da se namjerava žaliti na tu presudu prizivnome sudu koji se oslanja na konzervativce.

- Večerašnja presuda važan je korak naprijed prema vraćanju ustavnih prava žena u cijeloj državi Teksas. Borba je tek počela, kako u Teksasu, tako i u mnogim državama diljem ove zemlje gdje su prava žena trenutno napadnuta, napisala je u priopćenju tajnica Bijele kuće za medije Jen Psaki.


Bidenovo ministarstvo pravosuđa 9. je rujna tužilo saveznu državu Teksas u nastojanju da blokira provođenje novog zakona koji gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj u toj državi. 


Američki Vrhovni sud u rujnu je većinom glasova odbio je blokirati zabranu pobačaja nakon šestog tjedna trudnoće u Teksasu, čime je zadao snažan udarac pravima na pobačaj i ostavio na snazi državni zakon koji zabranjuje većinu pobačaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!