13:13 / 19.09.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Schmidt: Neće doći do centralizacije BiH

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt izjavio je u intervju za BN televiziju kako na putu prema Europskoj uniji neće doći do centralizacije Bosne i Hercegovine, navodeći da važnu ulogu u tome procesu ima i Hrvatska.

Upitan o strahu da se BiH unitarizira, Christian Schmidt rekao je kako se to neće dogoditi u vrijeme njegova mandata.

- Ta zabrinutost građana nije opravdana i do toga neće doći. Ja imam razumijevanja za regionalne posebnosti i one se moraju poštivati, rekao je. Dodao je da on dolazi iz Bavarske u Njemačkoj gdje su ta prava posebno istaknuta.

- Kao Bavarac znam jako dobro da se u saveznoj državi mogu davati i jamčiti prava saveznim pokrajinama, npr. kao što je to slučaj u Njemačkoj ili u entitetima u BiH, dodao je njemački političar na čelu međunarodne uprave u Bosni i Hercegovini.

Pritom je istaknuo kako je važno da da zemlja nastavi provoditi reforme na 'putu od Daytona prema Bruxellesu' navodeći da važnu ulogu u tome procesu imaju Hrvatska, Srbija i Turska, ali i EU te međunarodna zajednica.

- Hrvatska, Srbija i Turska u svim ovim procesima igraju važnu ulogu. Ali, ipak će stvari ostati pri tome da Europska unija i međunarodna zajednica na osnovu Daytonskog sporazuma igra ulogu koja je važna. Put BiH vodi od Daytona k Bruxellesu. Ako će ove tri zemlje to podržati, ja ću biti zadovoljan, dodao je.

Potvrdio je kako mu na raspolaganju stoje široke bonske ovlasti koje podrazumijevaju i mogućnost da visoki međunarodni predstavnik smjenjuje političare ili pak nameće zakone i odluke. Pritom je odbacio mogućnost da smjenjuje političare zbog umiješanosti u korupciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!