19:40 / 10.09.2021.

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/IMS

BiH: Visokog predstavnika optužuju da je stao na hrvatsku stranu

Sarajevo

Sarajevo

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Izjava novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta da, u sklopu izmjene Izbornog zakona u toj zemlji, i Hrvati trebaju biti ravnopravno zastupljeni u tijelima vlasti, izazvala je lavinu reakcija. U Sarajevu ga optužuju da je, već na početku mandata, stao na hrvatsku stranu. 

Očekivano, onaj tko se najviše osjetio prozvanim, predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da Schmidt zagovara uspostavu etničkih glasačkih kutija. Izmjena izbornog zakona, bez mogućnosti da se Hrvatima nameću politički predstavnici, što zagovara Schmidt, za Komšića je neprihvatljivo.

- Ja mislim da je za njega jako loše u ovoj situaciji, kad je tek krenuo sa mandatom - da je na neki način tim svojim izjavama zauzeo stranu i tu nastaje problem, kaže Komšić.

A problem za Hrvate u BiH nastaje znatno ranije kad su neki bivši visoki predstavnici mijenjali Ustav i zakon čime je stvorena mogućnost da drugi biraju njihove političke predstavnike. Pojedini vodeći bošnjački političari tvrde kako su Hrvati čak previše zastupljeni u tijelima vlasti BiH, zanemarujući pri tom temeljno ustavno načelo konstitutivnosti naroda.

Predstavnik Hrvata u BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović misli da Christian Schmidt nije ni na čijoj strani jer, ako ne bude legitimnog predstavljanja, neće biti ni BiH. Onnima koji tvrde da su Hrvati previše zastupljeni odgovara: "Da se više ne trguje ima li Hrvata previše ili premalo u institucijama - Ustav i zakon su okvir za naše ponašanje, sve drugo ću smatrati rušenjem BiH.

Bošnjačke stranke prigovaraju da se potporom Hrvatima u BiH Hrvatska miješa u unutarnja pitanja druge države.

- Najveći doprinos međunarodne zajednice bio bi da Bošnjaci prestanu imati osjećaj da 'odvjetnik lobist' visoki predstavnik stoji iza njih kao što je to bio svih ovih godina. I da shvate da jednostavno moraju sjesti za stol i dogovoriti ključna pitanja, poručuje Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista i politički analitičar.

BiH je pred zidom, mišljenje je novinarke i analitičarke Senke Kurt, glavne urednice sarajevskog portala Interview.ba. Ako izborni zakon bude nametnut, i Čović i Izetbegović i Komšić moraju znati da on neće biti nešto što njih trojica žele, smatra te dodaje - "Između dogovor i nametanja, dogovor je manje zlo".

A za dogovor je vremena sve manje jer će se izbori u Bosni i Hercegovini održati iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!