Schmidt: Posljednje upozorenje političarima zbog blokade u Federaciji BiH

07.04.2023.

13:58

Autor: T.V./HRT/Hina

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u petak je poslao "posljednje upozorenje" političarima i strankama iz Federacije BiH da riješe problem uspostave nove vlade tog entiteta, što već mjesecima blokira Stranka demokratske akcije (SDA), naznačivši da je u protivnome spreman upotrijebiti ovlasti koje ima.

- Očekujem da političari nađu rješenje za blokade i što prije nastave s procesom uspostave vlade koja ima parlamentarnu većinu, rekao je Schmidt dodavši da je to obveza biračima. Ako to ne učine, spreman sam osigurati poštivanje volje građana i njihovo pravo da dobiju vladu koja će raditi u njihovu interesu, rekao je visoki predstavnik nakon što dan ranije Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH bez ikakvih rezultata raspravljao i imenovanju nove vlade.

Schmidt je reagirao nakon što je 6. travnja istekao ustavni rok u kojemu je trebalo formirati novu vladu Federacije na temelju odluke o njenom imenovanju koju je prije dva tjedna donijela predsjednica entiteta Lidija Bradara (HDZ BiH). Tu odluku odbio je potpisati bošnjački dopredsjednik Refik Lendo (SDA).

O tome je u četvrtak raspravljao Zastupnički dom federalnog parlamenta, a sjednica je protekla u uzajamnim optužbama za nepoštovanje zakona i ustava između stranaka koje su dogovorile vladajuću koaliciju, s jedne i SDA i njenih partnera iz Demokratske fronte (DF) Željka Komšića, s druge strane.

Schmidt spreman nametnuti rješenje


Visoki predstavnik u petak je neizravno naznačio kako je pripravan koristiti svoje ovlasti i nametnuti rješenje kojim će se postojeće blokade otkloniti ako to lokalni političari ne znaju ili ne žele učiniti sami.

- Ovo je posljednji poziv na razumno ponašanje, izjavio je Schmidt upozoravajući kako sadašnja vlada nakon četiri godine tehničkog mandata ne može odgovoriti praksama u demokratskim društvima, a nastavak njezina rada ne bi odražavao volju birača. Osudio je "maksimalističke zahtjeve i etnonacionalističke taktike zastrašivanja", a u očevidnoj aluziji na ponašanje SDA kazao je i kako neprihvaćanje političke realnosti neće pomoći da Federacija krene naprijed.

Istaknuo je kako se blokade ne smiju nastaviti a volja birača izražena na izborima u listopadu 2022. mora se poštovati jer u protivnom demokracija nema nikakvog smisla. Schmidt je upozorio kako je previše toga na kocki u ovom kritičnom trenutku i sadašnja se situacija ne može nastaviti.

Nakon izbora provedenih u listopadu 2022. uspostavu nove vladajuće većine dogovorili su HDZ BiH i blok bošnjačkih i građanskih stranaka čiju okosnicu čine SDP BiH, Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS). Njihov je dogovor poremetila činjenica da je SDA stekla kontrolni paket u klubu Bošnjaka u Domu naroda parlamenta Federacije pa tako i mogućnost izabrati bošnjačkog dopredsjednika entiteta.

Po ustavu Federacije odluku o imenovanju nove vlade moraju potpisati predsjednik, ali i dva dopredsjednika, a Zastupnički dom entitetskog parlamenta to imenovanje potvrđuje natpolovičnom većinom glasova.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!