Federacija BiH i dalje bez nove vlade

06.04.2023.

Zadnja izmjena 22:47

Autor: Hina/Ilko Barbarić /HRT/A.V.

Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH o imenovanju nove entitetske vlade

Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH o imenovanju nove entitetske vlade

Foto: HTV / HRT

Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH nije uspio donijeti nikakvu konkretnu odluku kojom bi se riješila kriza uspostave izvršne vlasti u tom entitetu, a usvojio je tek nekoliko zaključaka bez stvarne težine kojima je pozvao na otklanjanje postojećih blokada. Sjednica je počela uz zakašnjenje od gotovo dva sata uz oštre verbalne sukobe.

Rezultat šestosatne rasprave je usvajanje triju različitih izjava čiji sadržaj neće imati nikakvog konkretnog učinka jer su praktično neprovedive.

Prva se odnosi na zahtjev da ustavno-pravo povjerenstvo Zastupničkog doma razmotri mogućnost izmjena entitetskog ustava kojima bi se utvrdio novi mehanizam izbora vlade. No takve bi promjene ustava mogle uslijediti samo uz potporu po dvije trećine zastupnika u oba doma entitetskog parlamenta, što je u postojećem odnosu političkih snaga nemoguće.

Drugom izjavom, donesenom na prijedlog SDA, odbijaju se eventualna rješenja što bi ih nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR), no takav zaključak ne može imati pravni učinak jer visoki predstavnik ima neograničene ovlasti nametanja izmjena zakona pa i ustava Federacije.

Trećom izjavom, na prijedlog bloka okupljenog oko SDP-a, Zastupnički dom je konstatirao kako nema suglasnosti o novoj vladi i kako bi taj problem trebalo nekako riješiti. Nakon što vlada niz godina radi u tehničkom mandatu i ne može provoditi reformske procese potrebno je što prije formirati novu vladu i hitno pronaći rješenje za ovo pitanje, navodi se u izjavi.

U ponoć ističe rok do kojeg bi trebala biti formirana nova vlada Federacije BiH na temelju rezultata izbora iz listopada 2022. Uspostavu vlade nakon tih izbora dogovorili su HDZ BiH i blok bošnjačkih i građanskih stranaka predvođenih SDP-om, a njeno imenovanje potvrđuju predsjednica entiteta Lidija Bradara i dvojica dopredsjednika.

 Situaciju u Sarajevu prati Ilko Barbarić koji se javio u središnji Dnevnik HTV-a.


- Iako večeras u ponoć istječe zakonski i ustavni rok još uvijek nema rješenja oko uspostave federalne vlade. Naime, nakon što je predsjednica Federacije Lidija Bradara potpisala odluku o imenovanju federalne vlade i supotpisao je njen zamjenik Igor Stojanović, Refik Lendo (SDA) nije dao svoj potpis.


Nakon dvosatnog kašnjenja i žestoke rasprave, na trenutke na rubu izgreda, nije došlo do rješenja. Ono što je važno reći je da su danas čelnici vodećih stranaka u Federaciji BIH razgovarali s međunarodnim predstavnicima predvođenim veleposlanikom SAD-a daleko od očiju javnosti i ne zna se o čemu su razgovarali. 


Federalna vlada je već punih pet godina u tehničkom mandatu, nedostaje ministara, a jučer je pred sudom u Sarajevu federalni premijer Fadil Novalić (SDA) osuđen četiri godine nepravomoćno zbog afere "Respiratori". 


Po svemu sudeći na redu je Christian Schmidt i njegovo rješenje koje se očekuje možda i veoma skoro, zaključio je Barbarić.  


- Neću komentirati svoje emocije. Mislim da vi sve ovo pratite što se dolje događa, mislim da svatko od nas govori sam o sebi. Ono je što je meni bilo važno je da Zastupnički dom koji je u konačnici zadužen da potvrdi vladu Federacije ima informaciju o tome da postoji imenovana vlada Federacije i da postoji jedna suglasnost i da druge suglasnosti nema!, rekla je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara. 

Rasprava je zakazana na temelju informacije što ju je Zastupničkom domu proslijedila predsjednica Federacije Lidija Bradara koja je prošlog tjedna donijela odluku o imenovanju novog premijera i ministara.


Za premijera je predložen čelnik SDP BiH Nermin Nikšić, a ministri su iz stranaka koje čine osmočlani bošnjačko-građanski blok te iz HDZ BiH.


Potvrdu o imenovanju nove vlade mora donijeti Zastupnički dom no nikada do sada nije se dogodilo da odluka dostavljena parlamentu nema potpise svih troje čelnika Federacije pa je nejasno što će se sada dogoditi.


Vladajući blok ranije je pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da intervenira i otkloni blokade koje preko Lende nameće SDA.


- Što će Zastupnički dom odlučiti, hoće li (odluku o imenovanju) razmatrati, hoće li donijeti neke zaključke, hoće li je vratiti na doradu, hoćemo li imati još neko određeno vrijeme - ne znam, no meni je bilo jako važno da se ispoštuje ustavni rok za imenovanje vlade, kazala je uoči sjednice Bradara lokalnim medijima.


Uvrštavanju informacije o odluci o imenovanju vlade Federacije BiH na dnevni red i to kao jedine točke žestoko su se usprotivili zastupnici iz SDA i Demokratske fronte (DF) Željka Komšića tvrdeći kako je Bradarina odluka neustavna i nezakonita pa ne može biti ni razmatrana u parlamentu.


Čelnike Zastupničkog doma optužili su za kršenje poslovnika i ustava najavljujući tužbe.


Izravna mogućnost intervencije kojom bi se uklonila Lendina blokada nakon sjednice Zastupničkog doma ostala je samo u rukama visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!