Schmidt tražio od SDA da prihvati odlazak u oporbu i ne blokira novu vlast

15.12.2022.

11:12

Autor: Hina/HRT

Christian Schmidt

Christian Schmidt

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt zatražio je od Stranke demokratske akcije (SDA) da prihvati odlazak u oporbu i ne ometa uspostavu nove vlasti u toj zemlji, izjavila je u četvrtak dužnosnica SDA Alma Čolo.

Članovi najužeg vrha SDA, predvođeni Bakirom Izetbegovićem, prošlog su se tjedna iza zatvorenih vrata sastali sa Schmidtom i njegovim suradnicima, neposredno nakon što je postalo jasno kako je ta stranka dobila većinu u klubu Bošnjaka u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.


Time je stekla mogućnost utjecati na uspostavu izvršne vlasti, što bi moglo pokvariti planove o koaliranju između HDZ BiH i bloka od osam bošnjačko-građanskih stranaka.


Potankosti sa sastanka Schmidta i dužnosnika SDA do sada nisu bile objavljene, no članica predsjedništva te stranke Alma Čolo potvrdila je, u intervjuu za javni servis BHT 1, kako je visoki predstavnik jasno zatražio da oni prihvate odlazak u oporbu i ne koriste brojčanu prednost u federalnom Domu naroda kako bi blokirali uspostavu nove vlasti.


SDA je sada u poziciji da jedina može predložiti kandidata za bošnjačkog dopredsjednika Federacije, a bez njegove suglasnosti nije moguće formirati novu vladu entiteta. Pravnici različito tumače mogućnost da "osmorka" s HDZ-om ipak obori prijedlog SDA pa da se u drugom krugu izabere dopredsjednik iz reda Bošnjaka koji bi odražavao volju nove parlamentarne većine.


- Schmidt nas je prvenstveno zvao da nam kaže da bi se mi trebali povući, a da pustimo da ove nove-stare snage formiraju vlast na federalnoj i državnoj razini, kazala je Čolo.


Pojasnila je kako je visoki predstavnik na stajalištu da je to presudno za daljnji napredak BiH na europskom putu pa je upozorio kako SDA to ne bi smjela blokirati.


Čolo tvrdi kako je baš njena stranka bila ta koja je do sada radila na reformama potrebnim za članstvo u EU, a krivnju za blokade prebacila je na HDZ BiH, odnosno na Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorada Dodika, koji su do sada kontrolirali Dom naroda parlamenta BiH i gdje su brojni reformski zakoni obarani ili su godinama na čekanju. 


Čolo nije razjasnila što će sada učiniti njena stranka.


- Rekli smo (Schmidtu) da ćemo koristiti sva sredstva sukladno ustavu i zakonu i da ništa nećemo blokirati. Mi smo dobili najviše glasova, kazala je Čolo ponavljajući ono što je ranije kazao Izetbegović kada je pozivao na uspostavu široke koalicije u kojoj bi bila i SDA.


HDZ BiH, SNSD i "osmorka" takve su pozive odlučno odbacili inzistirajući na odlasku SDA u oporbu.


Kasnije tijekom dana u Sarajevu bi trebao biti potpisan formalni koalicijski sporazum stranaka koje su dogovorile uspostavu vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!