Scholz o putovanju u Kinu: "Vrijedilo je truda"

06.11.2022.

00:28

Autor: HRT/Hina/AFP

Olaf Scholz i Li Keqiang

Olaf Scholz i Li Keqiang

Foto: Kay Nietfeld / REUTERS

Njemački kancelar Olaf Scholz branio je svoje sporno putovanje u Kinu rekavši da je "vrijedilo truda", zbog zajedničkog stajališta dviju zemalja u vezi s uporabom nuklearnog oružja u Ukrajini.

Na skupu njemačkih socijaldemokrata u Berlinu, dan nakon 12-satnog posjeta Pekingu, Scholz je izrazio zadovoljstvo razgovorom s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom koji se, kao i on, protivi nuklearnoj eskalaciji u ratu u Ukrajini.

- Mislim da u svjetlu rasprave o tome je li to putovanje bilo potrebno, činjenica da smo se kineska vlada, predsjednik (Xi) i ja uspjeli usuglasiti da se u tom ratu ne smije koristiti nikakvo nuklearno oružje, samo zbog toga putovanje je bilo vrijedno truda, rekao je.

Scholz je nakon susreta sa Xi Jinpingom u petak u Pekingu rekao da "rat u Ukrajini stvara situaciju opasnu za cijeli svijet".

- Zbog toga mi je veoma važno istaknuti, jasno reći da je eskalacija" rata "u obliku korištenja taktičkog nuklearnog oružja isključena i veoma sam zadovoljan da je bar o tom pitanju postignut dogovor, dodao je.

I u kineskom priopćenju se spominje protivljenje Pekinga uporabi nuklearnog oružja.

Bijela kuća je ovog tjedna dala do znanja da opetovane rasprave ruskih čelnika o mogućem korištenju nuklearnog oružja u Ukrajini potiču strah Washingtona da bi se to moglo ostvariti.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je da "apsolutni prioritet" u svijetu treba biti sprječavanje sukoba između nuklearnih sila, "u sadašnjoj teškoj i nemirnoj situaciji".

Scholz je bio prvi čelnik G7 koji je doputovao u Kinu od početka pandemije covida. Na putovanju ga je pratila velika skupina poduzetnika.

Kancelar se nakon puta našao na meti kritike u Njemačkoj i među europskim partnerima zbog sve veće gospodarske ovisnosti Berlina o Pekingu i zbog toga što se dogodio odmah nakon Xijeva prošlomjesečnog jačanja kontrole nad kineskom vlašću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!