Scholz Xiju: Iskoristite utjecaj Kine na Rusiju

04.11.2022.

Zadnja izmjena 18:12

Autor: HRT/V.G./Hina

Olaf Scholz i Xi Jinping

Olaf Scholz i Xi Jinping

Foto: Kay Nietfeld / Reuters

Njemački kancelar Olaf Scholz u petak je pozvao kineskog čelnika Xija Jinpinga da iskoristi utjecaj Kine na Rusiju kako bi se postigao mir u Ukrajini, a dvojica čelnika osudila su prijetnje nuklearnim naoružanjem u toj državi. Scholz je rekao da Rusija takvim prijetnjama riskira prelazak crvene linije međunarodne zajednice.

Tijekom prvog posjeta nekog čelnika iz skupine G7 Kini od početka pandemije covida-19 njemački kancelar pozvao je Xija da uvjeri Rusiju da prekine rat u Ukrajini, kazavši da Peking kao velika sila ima odgovornost da to učini.

Xi je pristao da se oba čelnika "zajednički usprotive uporabi ili prijetnji uporabom nuklearnog oružja", objavila je kineska državna novinska agencija Xinhua, iako se kineski čelnik suzdržao od kritiziranja Rusije ili pozivanja Moskve da povuče svoje snage.

Od Xija, koji je blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, Scholz je zatražio da promiče mir.

- Rekao sam predsjedniku Xiju da je važno da Kina iskoristi svoj utjecaj na Rusiju, naglasio je njemački kancelar.

Scholz je stigao u Peking u jednodnevni posjet koji predstavlja ispit odnosa između Kine i zapada nakon godine rastućih napetosti. Dvojica čelnika razgovarala su o recipročnom pristupu tržištu, klimatskim promjenama i cjepivu protiv koronavirusa.

Njemački kancelar susreo se i s kineskim premijerom na odlasku Lijem Keqiangom. Tijekom konferencije za novinare nakon tog razgovora, Scholz je rekao da se dotaknuo pitanja Tajvana.

- Kao SAD i druge zemlje, mi slijedimo politiku jedne Kine. Ali isto tako sam jasno kazao da svaka promjena statusa quo na Tajvanu mora biti mirna ili uz obostrani pristanak, rekao je.

Nakon što se otvoreno požalio na otežan pristup kineskom tržištu, Scholz je pohvalio dogovor koji je njemačkom BioNTechu omogućio da postane prvi nekineski proizvođač lijekova koji će prodavati svoje cjepivo iseljenicima u Kini.

- Međutim, moramo shvatiti da se gospodarska razmjena s Kinom u zadnje vrijeme otežala za njemačke tvrtke, rekao je Scholz. To se odnosi na pristup tržištu, vrlo otvoren na europskoj strani, dok Kina zatvara mnoge sektore.

Xi rekao Scholzu da Kina i Njemačka trebaju pojačati suradnju u teškim vremenima

Kineski predsjednik Xi Jinping u petak je istaknuo potrebu za većom suradnjom između Kine i Njemačke u "vremenima promjena i previranja" na sastanku s kancelarom Olafom Scholzom, prvim čelnikom skupine G7 koji je posjetio Kinu od početka pandemije.

Xi je, na prvom sastanku uživo sa Scholzom otkako je on preuzeo kancelarsku dužnost, u Velikoj hali naroda u Pekingu kazao da Njemačka i Kina, kao velike utjecajne zemlje, moraju više surađivati u "vremenima promjena i previranja" za dobrobit svjetskog mira, navodi državna televizija CCTV, prenosi Reuters.

- Trenutno je međunarodna situacija složena i nestabilna, kazao je Xi.

- Kao velike i utjecajne zemlje, u vremenima promjena i previranja Kina i Njemačka trebale bi još više surađivati kako bi dale veći doprinos svjetskom miru i razvoju, dodao je.

Scholz je rekao Xiju da je dobro što su se sastali licem u lice u napetim vremenima, istaknuvši da ruska invazija na Ukrajinu stvara probleme za globalni poredak utemeljen na pravilima, navodi Reutersov reporter koji je pratio Scholzovu delegaciju.

Scholz je također rekao da će njih dvoje razgovarati o pitanjima povezanima s odnosom Europe i Kine, borbom protiv klimatskih promjena i globalne gladi, te o tome kako razviti kinesko-njemačke gospodarske veze, kao i o temama o kojima imaju različite perspektive.

Scholz stigao u Peking, odmah pri slijetanju testiran na COVID-19

Njemački kancelar Olaf Scholz i izaslanstvo poslovnih čelnika sletjeli su u petak ujutro u Peking, započinjući prvi posjet čelnika jedne G7 nacije Kini u tri godine.

Scholz i cijela delegacija testirani su na covid-19 pri slijetanju, a kinesko medicinsko osoblje u zaštitnim je odijelima ušlo u zrakoplov kako bi obavilo testove, naveo je Reutersov izvjestitelj koji je pratio delegaciju.

Kineska striktna politika nulte tolerancije na covid i rastućih tenzija sa Zapadom učinili su nemogućim da čelnici velikih zapadnih sila posjete Kinu, dok je kineski predsjednik Xi Jinping tek sada nastavio s inozemnim putovanjima.

Scholzov posjet je vjerojatno dobrodošao razvoj događaja za kinesko vodstvo, koje će nastojati ojačati odnose s vanjskim svijetom nakon završetka 20. stranačkog kongresa, gdje je Xi učvrstio svoj status u vladajućoj Komunističkoj partiji.

- Kina, u sadašnjem domaćem i međunarodnom okruženju, treba njegov posjet i sve što bi obje strane zajednički izjavile u Pekingu, posebno nedugo nakon (stranačkog) kongresa, rekao je profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Renmin u Pekingu Shi Yinhong.

Usred povijesne inflacije i prijeteće recesije u Njemačkoj, Scholz će nastojati naglasiti potrebu za kontinuiranom suradnjom s Kinom, smatraju analitičari.

Scholz će se sastati sa Xijem i odlazećim premijerom Li Keqiangom, a prema vladinim izvorima očekuje se da će pokrenuti kontroverzna pitanja kao što su ljudska prava, Tajvan i poteškoće s kojima se njemačke tvrtke suočavaju u pristupu kineskom tržištu.

Uoči posjeta bilo je kritika unutar EU i njemačke vladine koalicije, uglavnom od stranke Zelenih i liberala.

Unatoč političkim nesuglasicama, uloga Kine u ključnim industrijama, od brodogradnje do električnih vozila, zajedno s neviđenom gospodarskom situacijom s kojom se Njemačka suočava, znači da je Scholzu potrebna suradnja s Kinom više nego što je to ikada trebalo njegovoj prethodnici Angeli Merkel, rekao je profesor i direktor Centra za europske studije na Sveučilištu Renmin Wang Yiwei.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!