Scholz pozvao Kinu da utječe na Moskvu i završetak rata

02.03.2023.

11:23

Autor: T.V./HRT/Hina

Njemački kancelar Olaf Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz

Foto: Annegret Hilse / REUTERS

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je Kinu, tijekom svog obraćanja Bundestagu povodom godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, da utječe na Rusiju da prekine rat.

- Iskoristite svoj utjecaj u Moskvi kako bi ubrzali povlačenje ruskih postrojbi. I nemojte agresoru Rusiji isporučivati oružje, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz obraćajući se Bundestagu godinu dana nakon svog povijesnog govora u njemačkom parlamentu, u kojem je nakon ruskog napada na Ukrajinu najavio velike promjene sigurnosne i vanjske politike.

Scholz je kineskog predsjednika Xi Jinpinga pohvalio da se "suprotstavio svim prijetnjama nuklearnim oružjem u ratu u Ukrajini" što je, kako je ustvrdio, dovelo do deeskalacije sukoba.

No njemački kancelar istodobno je izrazio razočaranost činjenicom da prilikom posljednjeg susreta ministara financija skupine G20 Kina nije bila spremna jasno osuditi agresiju Rusije kao što je to učinila godinu dana prije na G20 samitu na Baliju.

Scholz je u svom govoru odbacio i pozive na brze mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

- S oružjem uz uzglavlje se ne može pregovarati, jedino o vlastitom pokoravanju, rekao je Scholz i naglasio kako ne smije biti nikakvog mirovnog ugovora koji bi išao na štetu Ukrajinca ili koji bi bio sklopljen bez odobrenja Kijeva. Stvoriti mir to znači i odlučno se suprotstaviti agresoru i nepravdi, rekao je Scholz i dodao kako trenutno ništa ne ukazuje na to da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman pregovarati o pravednom miru. Nametnuti mir protiv volje žrtava nije prihvatljiv, ne samo iz moralnih razloga nego zato što u vidu moramo imati i dobrobit vlastite zemlje i sigurnost Europe, rekao je Scholz, obećavši nastavak potpore Ukrajini.

Scholz je ukazao i na stabilnu opskrbu plinom unatoč prestanku opskrbe ruskim plinom i rekao kako se nisu obistinile crne prognoze o nasilnom isključenju plina industriji i kućanstvima.

- Ništa od toga se nije obistinilo, mi smo dobro prošli kroz zimu i to bez ruskog plina, rekao je Scholz i dodao kako su spremnici plina još uvijek dovoljno puni kako bi se opušteno gledalo na sljedeću zimu.

U svom izvanrednom obraćanju Bundestagu nekoliko dana nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, Scholz je najavio veliki obrat u vanjskoj i sigurnosnoj politici Njemačke te s tim u svezi najavio i veliko povećanje sredstava za vojne snage.

Oporba u Bundestagu kritizirala je činjenicu da do sada iz obećanog fonda za Bundeswehr od 100 milijardi eura nije izdvojeno ništa.

- Izdaci za obranu ne samo da se nisu povećali nego su se i smanjili, rekao je predsjednik oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz u Bundestagu. On je apelirao na njemačkog kancelara da napokon ispuni obećanje i povisi vojni proračun shodno pravilima NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!