Prvi susret Blinkena i Lavrova od početka ruske invazije na Ukrajinu

02.03.2023.

Zadnja izmjena 19:25

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT/IMS/M.Š./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Andrew Harnik / Reuters

Ruska agresija na Ukrajinu u središtu je pozornosti i sastanka ministara vanjskih poslova skupine G-20 u New Delhiju. Indija, koja ove godine predsjeda skupinom, odbija okriviti Rusiju za rat i kupuje sve više ruske nafte. Na marginama skupa, prvi put od početka invazije, sastali su se američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Razgovor američkog državnog tajnika Antonija Blinkena i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova trajao je manje od 10 minuta, ali je prvi tnjihov susret od početka ruske invazije, iako Rusi kažu da je sve bilo u hodu. Blinken je pozvao Rusiju da poništi odluku o povlačenju iz sporazuma o kontroli nuklearnog oružja, iz Novog STARTA, te ponovio da će SAD podržavati Ukrajinu koliko god to bude potrebno.

- Rekao sam ruskom ministru vanjskih poslova ono što smo mu ja i mnogi drugi rekli prošli tjedan u Ujedinjenim narodima i ono što su mu mnogi ministri G20 rekli danas - okončajte ovaj agresijski rat, uključite se u smislenu diplomaciju koja može proizvesti pravedan i trajan mir, rekao je Antony Blinken, američki državni tajnik.

Za diplomatsko rješenje sukoba su i Indija i Kina, a obje imaju dobre odnose s Rusijom i dosad nisu osudile rusku agresiju na Ukrajinu. 

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je ministre vanjskih poslova G20 da pronađu zajednički jezik oko globalnih pitanja.

- Sastajemo se u trenutku duboke globalne podjele. Ne bismo smjeli dopustiti da problemi koje ne možemo zajednički riješiti stanu na put onima koje možemo riješiti, rekao je indijski premijer.

Iako je Indija pokušala staviti u fokus zemlje u razvoju, rat u Ukrajini ipak je bio u prvom planu. SAD-a i zemlje Europske unije ponavljaju da je isključivo Rusija odgovorna za rat te traže od drugih da izvrši snažan pritisak na Moskvu.


- Jasno sam dala do znanja ruskom ministru vanjskih poslova da svijet želi mir, a Rusija je jedina zemlja koja to ima u svojim rukama, rekla je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova.


Moskva, s druge strane, želi objasniti da je destruktivna politika SAD-a i njegovih saveznika dovela svijet na rub katastrofe.

- Više puta javno smo rekli da nikada ne odbijamo ozbiljne prijedloge za politička rješenja. Ne sjećam se da je netko od zapadnih kolega, ili iz drugih zemalja, pozvao Ukrajinu na pregovore. Nju se potiče na nastavak rata, rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

- Postojale su razlike u stajalištima različitih strana o Ukrajini koje nismo uspjeli pomiriti, rekao je Subrahmanyam Jaishankar, indijski ministar vanjskih poslova.

Zbog nepomirljivih stavova između Zapada i Rusije izaostala je završna zajednička deklaracija.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!