Sedam najtoplijih godina do sada

01.11.2021.

07:18

Autor: M.Š./Hina/HRT

v

v

Foto: Piyaset / Shutterstock

Posljednjih sedam godina, od 2015. do 2021., bit će najvjerojatnije najtoplije dosad, objavila je u nedjelju Svjetska meteorološka organizacija (WMO), upozorivši da planet stupa na "nepoznat teren".

- Godišnje izvješće o stanju klime otkriva da se naš planet mijenja pred našim očima, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

- Od oceanskih dubina do vrhova planina, pod neumoljivim djelovanjem otapanja ledenjaka i ekstremnih meteoroloških pojava na cijelom planetu, ekosustavi i populacije nestaju.

- Konferencija o klimi COP26, koja je u nedjelju počela u Glasgowu i trajat će dva tjedna, treba biti prekretnica za čovječanstvo i za planet, dodao je u priopćenju.

U devet mjeseci 2021. prosječna temperatura porasla je oko 1,09 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Zbog utjecaja fenomena Nie, koji je početkom godine snizio temperaturu, ova godina neće srušiti rekord, ali će najvjerojatnije ipak biti između petog i sedmog mjesta.

Tako bi proteklih sedam godina još jednom bilo najtoplije dosad. Najtoplija je i dalje 2016.

Porast prosječne temperature u posljednjih 20 godina (2002. - 2021.) prvi put premašuje simboličan prag od +1 Celzijeva stupnja od sredine 19. stoljeća, kad su se ljudi počeli koristiti fosilnim gorivima na industrijskoj razini.

- Činjenica da je prosjek u posljednjih dvadeset godina premašio +1 Celzijev stupanj utjecat će na razmišljanje sudionika COP26 koji nastoje zadržati porast temperature u granicama utvrđenim Pariškim dogovorom, komentirao je Stephen Belcher, znanstvenik britanske meteorološke službe koji je sudjelovao u pripremi izvješća.

Glavna zadaća Pariškog dogovora jest smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na temperature znatno ispod +2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje, a bude li moguće i na +1,5 Celzijevih stupnjeva.

No, uz sadašnje trendove, UN-ovi stručnjaci za klimu upozorili su da bi se granica +1,5 Celzijevih stupnjeva mogla dosegnuti oko 2030.

Samo u 2021. svijet su pogodili ekstremni vremenski uvjeti, toplinski valovi u Sjevernoj Americi i južnoj Europi, razorni požari u Kanadi i Sibiru, ledeni val u središtu Sjedinjenih Država, jake oborine u Kini i na zapadu Europe te suša koja je prouzročila glad na Madagaskaru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!