Šef IAEA u nuklearnoj elektrani Zaporižja

29.03.2023.

15:37

Autor: Hina/E.P.C.

Grossi u posjetu HE Zaporižja

Grossi u posjetu HE Zaporižja

Foto: IAEA Press Service / Handout via REUTER

Šef IAEA-e Rafael Grossi stigao je u nuklearnu elektranu automobilom. U najvećoj nuklearki u Europi direktor IAEA na licu mjesta će procijeniti stanje, rekao je glasnogovornik UN-ove agencije.

Rafael Grossi želi iz prve ruke procijeniti nuklearnu sigurnost i mjere zaštite te nastaviti s naporima da se postigne dogovor o zaštiti nuklearnog postrojenja.


- Ne odustajem, naprotiv, moramo udvostručiti naše napore, moramo nastaviti, rekao je Grossi.


Ovo je njegov drugi posjet nuklearnoj elektrani Zaporižja. Uoči posjeta rekao je kako je, unatoč prisutnosti IAEA u elektrani u posljednjih sedam mjeseci, situacija u Zaporižji vrlo nestabilna i opasna.


Grossi je rekao da je opasnost za sigurnost i za nuklearnu sigurnost očita, kao i potreba da se odmah reagira kako bi se spriječio incident.


Rusija i Ukrajina neprekidno se međusobno optužuju za granatiranje područja nuklearke. Grossi se zauzima za sporazum o dviju zaraćenih strana o sigurnosti tog postrojenja.


Direktora UN-ove organizacije za nuklearnu enrgiju Grossija do nuklearne elektrane dopratila je ruska vojska. 


U njegovoj je pratnji nova skupina stručnjaka IAEA-e koji su od rujna prošle godine trajno prisutni u elektrani.


Nuklearka ne proizvodi struju od rujna, kada je ugašen posljednji od šest reaktora.


Grossi, koji se u ponedjeljak sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da je njegov pokušaj da ispregovara sporazum o nuklearki i dalje živ te da prilagođava prijedloge kako bi se došlo do nekog napretka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!