09:07 / 12.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Čelnik UN-a: Globalna raspodjela cjepiva najveći moralni test današnjice

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Ilustracija/Davor Puklavec / Pixselll

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je bogate zemlje zbog "nacionalizma i gomilanja cjepiva", godinu dana nakon proglašenja pandemije izazvane koronavirusom.

Guterres je rekao da se svijet u 2020. suočio s "tsunamijem patnje" i da je, iako je cijepljenje svjetlo na kraju tunela, duboko zabrinut zbog nejednake raspodjele cjepiva.

- Vidimo mnogo primjera nacionalizma cjepiva i gomilanja zaliha u bogatim zemljama, kao i nastavak sklapanja dogovora s proizvođačima koji podrivaju pristup svima, priopćio je čelnik UN-a. 

- Globalna kampanja cijepljenja najveći je moralni test današnjice, istaknuo je.

Upozorio je da neke siromašne zemlje još nisu dobile nijednu dozu, a bogate su na putu da osiguraju cjepivo za sve svoje stanovnike.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pandemiju 11. ožujka 2020. Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus također je izrazio zabrinutost zbog nejednakosti u raspodjeli cjepiva i više je puta upozorio na to da će, ako se virus bude slobodno širio u nekim dijelovima svijeta, mutacije i varijante postati prijetnja cijelom planetu.

Program za poštenu podjelu cjepiva Covax trebao bi osigurati oko dvije milijarde doza nerazvijenim zemljama do kraja 2021. Dosad je preko tog programa dostavljeno 14,7 milijuna doza u 22 zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!