22:22 / 24.10.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Šef WHO-a: Pandemija će završiti kada to svijet odluči

Pandemija koronavirusa

Pandemija koronavirusa

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Pandemija covida-19 će završiti "kada ju svijet odluči okončati", jer su sada dostupni "svi alati" za borbu protiv virusa, izjavio je u nedjelju šef WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus i ponovio svoje pozive na pravedniju raspodjelu cjepiva.

- Pandemija će završiti kada ju svijet odluči okončati, to je u našim rukama, dostupni su nam svi potrebni alati, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na konferenciji u Berlinu.

On je izrazio žaljenje što do sada "svijet nije mudro koristio te alate" i naglasio da je uz "blizu 50.000 smrtnih ishoda u svijetu tjedno, pandemija daleko od kraja".

Šef WHO-a je govorio na svečanom otvorenju "Svjetskog samita o zdravlju", godišnjeg skupa profesionalaca i političara u Berlinu.

Cilj WHO-a je da se 40 posto stanovništva svake zemlje cijepi do kraja godine i 70 posto do sredine 2022. Tedros redovno ističe da žali zbog gomilanja cjepiva protiv covida u bogatim zemljama.

- To je moguće, ali samo ako zemlje i tvrtke koje kontroliraju opskrbu svoje riječi pretvore u djela, rekao je u Berlinu.

- Zemlje koje su već cijepile 40 posto stanovnika, uključujući zemlje G20, moraju prepustiti svoje količine u isporuci cjepiva međunarodnom sustavu Covax i Afričkom fondu za nabavu cjepiva (Avat) koji je osnovala Afrička unija, kaže Tedros.

- Proizvođači cjepiva moraju dijeliti svoja znanja, tehnologije i licence i odreći se prava intelektualnog vlasništva, objasnio je.

U snimljenoj video poruci, šef Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je ocijenio da je "uspjeh cjepiva, razvijenih i stavljenih na tržište u rekordnom vremenu, zasjenila tragedija nepravedne raspodjele".

Sve nas ugrožavaju nacionalizam i gomilanje cjepiva", zaključio je Guterres.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!