Uživo iz Washingtona: U SAD-u veće zanimanje za treću nego za prvu dozu cjepiva

24.10.2021.

19:23

Autor: Alenka Marina/Branka Slavica/Dnevnik/HRT/IMS

Javljanje Branke Slavice

Javljanje Branke Slavice

Foto: Dnevnik / HRT

Pandemija polako usporava u Sjedinjenim Državama, ali i dalje uz visoki dnevni broj zaraženih - gotovo 80 tisuća novih i oko 1600 umrlih s COVID-om. Pandemiju se pokušava zauzdati i cijepljenjem trećom dozom koja se počela davati ljudima lošijeg zdravlja i starijim od 65 godina. Očekuje se da Savezna agencija za hranu i lijekove uskoro donese odluku o cijepljenju Pfizerovim cjepivom djece od 5 do 11 godina.


Očekuje se da Savezna agencija za hranu i lijekove uskoro donese odluku o cijepljenju djece od 5 do 11 godina Pfizerovim cjepivom.

- Ta odluka će biti donesena početkom studenog, javila je, iz Washingtona, za Dnevnik HTV-a Branka Slavica. 

U utorak će se znati što o tome misli stručni panel koji savjetuje agenciju, dodala je objasnivši da bi 28 milijuna malih Amerikanaca moglo primiti to cjepivo, a samo 35% roditelja spremno je cijepiti djecu te dobi.

Što se tiče starijih, cijepljenje u SAD-u usporava, unatoč činjenici da je to bila vodeća zemlja u cijepljenju. Samo 57% Amerikanaca, dodala je Slavica, primilo je obje doze.

Zanimljivo je da je veće zanimanje za treću, nego za prvu dozu cjepiva - dnevno se cijepi 340.000 građana po treći put, a oko 180.000 prvi put. Pokušava ih se ohrabriti tako što mogu birati koji cjepivom će biti cijepljeni, i moguće je miješanje cjepiva.

Čini se da pandemija u SAD-u stagnira, rekla je Slavica, no stručnjaci su "oprezno optimistični". I dalje dominira delta-soj, no zabrinjava nekoliko slučajeva delta plus soja koji su se pojavili u Kaliforniji. Zabrinjava i približavanje Dana zahvalnosti, praznika kada milijuni Amerikanaca kreću na put. 

Koronavirus u svijetu

Njemačka je počela primjenjivati odluku prema kojoj je za osobe koje dolaze iz Hrvatske, a nisu cijepljene ili nisu preboljele COVID, obvezna desetodnevna samoizolacija. Moći će je prekinuti tek nakon pet dana ako predoče negativni test ili potvrdu o cijepljenju.

Među sedamdesetak - za Njemačku visokorizičnih zemalja nalaze se i Slovenija, Bosna i Hercegovina te Srbija. Cijepljenje stagnira, a istraživanje Eurobarometra pokazuje da barem jedna od tri osobe u većini zemalja na istoku Europske unije ne vjeruje zdravstvenom sustavu. Za usporedbu, europski je prosjek 18 posto.


video thumb

U Srbiji se od sinoć bez COVID potvrde, PCR testa ili potvrde o prebolijevanju više ne može ući u ugostiteljske objekte. Još će večeras redari biti tolerantni. Već sutra slijede kazne.

- Sigurno će utjecati na poslovanje. Ljudima je potrebno vrijeme da se naviknu na nova pravila. Nadam se da će se što prije navići jer ovo je naša nova realnost i jedini način da živimo normalno, rekao je Nemanja Tankosić, menažder noćnog kluba.

Mjera koja vrijedi od 22 sata do kraja radnog vremena besmislena je u zemlji koja ima tisuće zaražnih i desetke mrtvih svaki dan, smatraju srbijanski epidemiolozi. Za zaustavljanje novog vala koji bjesni oštrije mjere moraju vrijediti za sve, i to 24 sata.

Brojevi su neumoljivi i u Sloveniji. Samo je danas 1500 novih slučajeva. I dok se odjeli intenzivne njege sve brže pune, ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek priznaje da državna blagajna više ne može izdržati ni jedan lockdown.

I ovaj se vikend u Francuskoj prosvjedovalo protiv COVID putovnica. Traže od Senata da ne odobri produljenje njihove uporabe do srpnja 2022., kako traži vlada. A bez nje u Francuskoj se doslovno ne može nikamo.

U Rusiji je u proteklih šest dana preminulo više od 6 tisuća ljudi. Ponegdje, primjerice u gradu Bijsku u središnoj Rusiji, grade nove mrtvačnice jer nema dovoljno mjesta. Sve više oboljele djece treba liječenje.

- Glavna je razlika u odnosu na prošlu godinu ta što se bolest znatno pogoršala. Broj mladih oboljelih od COVID-a znatno je porastao. To je posljedica toga što oni ne razumiju ozbiljnost COVID-a, rekao je Sergej Gluknov, voditelj jedinice intenzivne njege, Barnaul.

Zaraženih je sve više i u Britaniji gdje su ukinute sve mjere. U sedam dana pozitivno je više od 333.000 osoba. 15 posto više u odnosu na tjedan prije toga, znatno je porastao i broj preminulih.

Na upit hoće li se hitne službe, s obzirom na aktualno stanje, moći nositi sa situacijom koja ih čeka u zimi, Katherine Henderson odgovara:

- Već se borimo s tim. To nije nešto što će doći u mjesecima koji su pred nama. Već imamo mjesta gdje u dugim redovima vozila hitne službe s teško bolesnim pacijentima čekaju na prijam, a bolesni kod kuće čekaju satima da hitna dođe po njih, kaže Henderson s Kraljevskog koledža za hitnu medicinu.

No tamošnji znanstvenici utvrdili su da postoji podvarijanta delte, tzv. delta plus, nakon što je potvrđeno više slučajeva u SAD-u, Danskoj, Rusiji. Otvorenim ostaje pitanje hoće li se lakše širiti od obične delte i izazivati teže posljedice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!