07:18 / 10.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Susret Lavrova i Kulebe bez velikih rezultata

Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba

Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba

Foto: Sergei Ilnitsky/Olivier Douliery / Pool via REUTERS

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ukrajinski Dmitro Kuleba sastali su se prvi put otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, ali napretka u pregovorima nema. Nakon sastanka, organiziranog u Turskoj, u Antaliji, Kuleba je kazao da su tražili rješenje za humanitarnu katastrofu, otvaranje koridora za evakuaciju i prije svega pomoć Mariupolju. Dodaje da se Lavrov ni na što od toga nije mogao obvezati. S druge strane Lavrov je napao Zapad te rekao da Rusija nije napala Ukrajinu. 

Dvojica ministara su nakon susreta održali odvojenu konferenciju za novinare. 

- O humanitarnom koridoru iz Mariupolja za civile, koji žele otići i o koridoru u Mariupolj, o humanitarnoj pomoći - ministar Lavrov nije bio u poziciji da se obveže i da neka obećanja u tom smislu. On će o tome razgovarati s odgovornima. Razgovarali smo i o prekidu vatre od 24 sata, kako bismo riješili najhitnija humanitarna pitanja, nismo u tome postigli napredak. Čini se da su oni drugi, koji donose odluke o tome u Rusiji. Suglasili smo se nastaviti napore u traženju rješenja za humanitarna pitanja na terenu. Bit ću spreman ponovno se sastati, kazao je Kuleba. 

- Mi uopće ne želimo oduzeti pravo na sigurnost ukrajinskom narodu i ukrajinskoj državi. Spremni smo razgovarati o sigurnosnim jamstvima za ukrajinsku državu, zajedno s jamstvima sigurnosti europskih zemalja i naravno, sigurnosti Rusije. Sudeći prema istupu predsjednika Zelenskog, svijest o upravo takvom pristupu krizi počinje izlaziti na površinu, i to daje određenu dozu optimizma, kazao je Lavrov.

Lavrov je izjavio i da ne vjeruje da će sukob Rusije sa Zapadom oko Ukrajine dovesti do nuklearnog rata.

- Ne želim vjerovati, i ne vjerujem, da bi nuklearni rat mogao početi, rekao je Lavrov novinarima na pitanje hoće li biti nuklearnog rata.

Za glasine o potencijalnom ruskom napadu na bivše sovjetske baltičke države rekao je da se radi o starim lažnim vijestima. Kazao je i da ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi odbio sastanak s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem kako bi razgovarali o "određenim" pitanjima.

Kuleba je pak naglasio da je Ukrajina spremna za diplomaciju, no da je spremna obraniti se. Izjavio je i kako se čini da će Rusija nastaviti svoju ofenzivu i da traži predaju Kijeva koju neće dobiti.

Kuleba je rekao da je njegov dojam sa sastanka bio da Rusija u ovom trenutku nije spremna uspostaviti primirje nakon invazije na Ukrajinu. 

- Lavrov ima drukčiji dojam o tome što ministri vanjskih poslova rade u krizi, dodao je.

Lavrov je pak izjavio da se Zapad ponaša opasno zbog Ukrajine i da ruska vojna operacija tamo ide prema planu. Kazao je i da Zapad stvara opasnu situaciju u regiji koja će potrajati dugi niz godina te da oni koji su isporučivali oružje Ukrajini i tamošnjim plaćenicima trebaju shvatiti opasnost onoga što rade.

Susret je održan dok traju borbe na terenu, pod vrlo teškim okolnostima, ali mogu reći da je bio civiliziran i uljudan, kazao je Mevlut Cavusoglu, turski ministar vanjskih poslova. Dodao je da su obje strane branile su svoja mišljenja i stajališta na pristojan način. 

O tome da se treba razgovarati, pa makar kad i nema odmah rezultata, potvrđuju i drugi političari.

- Iako nema konkretnog napretka, treba razgovarati. Ja ću sutra telefonski razgovarati s predsjednikom Putinom i predložiti da se nastave pregovori, kazao je finski predsjednik Sauli Niinisto. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!