07:22 / 04.03.2021.

Autor: P.F./Hina

Senat odgodio raspravu o Bidenovom paketu pomoći

Američki dolari

Američki dolari

Foto: Ilustracija / Pixabay

Senat SAD-a je odgodio početak rasprave o paketu pomoći vrijednom 1,9 bilijuna dolara koji je predložio predsjednik Joe Biden najranije za danas, nakon što je s umjerenim demokratskim senatorima napravljen kompromis da se odustane od isplate 1400 dolara Amerikancima s visokim prihodima.

Senat koji nadziru demokrati nada se da će kasnije ovoga tjedna konačno izglasati paket pomoći koji je temelj Bidenova plana za gospodarski oporavak zemlje od krize uzrokovane pandemijom covida-19. Prije početka rasprave o prijedlogu zakona demokrati su krenuli o pregovore o ograničenjima pomoći koju republikanci zovu rastrošnom.

Senat će se ponovno sastati podne po lokalnom vremenu, najavio je senator Dick Durbin, drugi čovjek demokrata u senatu. Zastupnički dom Kongresa SAD-a e otkazao svoju sjednicu predviđenu za danas nakon što je policija washingtonskog Kapitola upozorila na mogući napad jedne od milicije vođene teorijama urote. Dužnosnici Senata za sada nisu odgovorili hoće li se zbog sigurnosti i njihovi planovi promijeniti.

Demokrati u Senatu su rekli da je prijedlog pomoći za oporavak, koji izuzima Amerikance koji zarađuju više od 80.000 dolara godišnje i parove koji zarađuju više od 160.000, dobro rješenje. Gornja granica prihoda koju je ranije prihvatio Zastupnički dom, također pod nadzorom demokrata, bila je viša, 100.000 za pojedince i 200.000 dolara za parove.

Senator Joe Manchin, demokrat s politčkog centra, novinarima je rekao da je zadovoljan raspravama i razgovorima i nekim dogovorenim promjenama. No dodao je da ne zna sudbinu svog drugog prijedloga, da se naknada za nezaposlene vrati s 400 na 300 dolara tjedno. Kompromis će značiti da će oko devet milijuna američkih kućanstva manje dobiti izravnu financijsku pomoć nego u posljednjoj podjeli pomoći.

- Plan o kojemu ćemo glasati ovoga tjedna pružit će stvarnu, snažnu pomoć svima nama, rekao je Chuck Schumer, vođa demokratske većine u senatu.

Vođa republikanske manjine Mitch McConnell je prijedlog zakona napao nazvavši ga "opširnim katalogom liberalnog trošenja" a republikanci su najavili da će otezati njegovo usvajanje tražeći da se u senatu pročita cijeli zakon od više stotina stranica na početku rasprave. Obično se prije rasprave pročita samo naziv zakona dok bi čitanje cijelog zakona moglo potrajati deset sati.

Plan pomoći, među ostalim, predviđa izravna plaćanja kućanstvima, financiranje testiranja na koronavirus i distribucije cjepiva te dodatnu pomoć nezaposlenima.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u subotu Senat da brzo usvoji 1,9 bilijuna američkih dolara vrijedan paket pomoći za oporavak od pandemije koronavirusa, koji je nekoliko sati prije toga usvojio Zastupnički dom.

Kongres prijedlog zakona treba usvojiti do 14. ožujka kada istječu naknade za nezaposlenost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!