Siemens Energy spreman popraviti kvarove Sj. toka 1, ali nema gdje

03.09.2022.

15:19

Autor: T.D./HRT/Hina

Siemens Energy spreman popraviti kvarove Sj. toka 1, ali nema gdje

Siemens Energy spreman popraviti kvarove Sj. toka 1, ali nema gdje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ruski Gazprom rekao je u subotu da je tvrtka Siemens Energy spremna pomoći u popravku oštećene opreme za plinovod Sjeverni tok 1, no nema raspoloživog pogona za taj posao. 

Kremlj je okrivio zapadne sankcije za prekid isporuke plina Sjevernim tokom 1 za teškoće pri obavljanju redovitog održavanja, no zapadni dužnosnici odbacuju takve tvrdnje, a Siemens Energy kazao je da sankcije ne priječe održavanje.

Siemens Energy nije bio pozvan obaviti posao servisiranja, no spreman je to učiniti, rekla je tvrtka u subotu pošto je Gazprom rekao da nema pogona gdje bi se taj posao obavio. 

- Bez obzira na to već smo istaknuli nekoliko puta da ima dovoljno dodatnih turbina na raspolaganju u kompresorskoj stanici Portovaja da se omogući rad Sjevernog toka 1, objavila je tvrtka.

Prije zadnjeg servisiranja, Gazprom je već smanjio protok na samo 20 posto kapaciteta plinovoda.

U petak navečer Gazprom je objavio da je otkrio curenje ulja na turbini i da zbog toga neće pustiti plin u subotu kako je ranije najavio te da popravak tog oštećenja može izvesti samo specijalno opremljena radionica.

- Siemens sudjeluje u servisiranju u skladu s postojećim ugovorom i uočava nedostatke... i spreman je popraviti curenje ulja. Jedino nema gdje to učiniti, rekao je Gazprom u izjavi objavljenoj na Telegramu.

Siemens Energy, koji isporučuje i održava opremu na kompresorskoj stanici Portovaja rekao je u petak da istjecanje motornog ulja u posljednjoj preostaloj turbini koja je u pogonu nije tehnički opravdan razlog za zaustavljanje rada i dodao da se to može "začepiti na licu mjesta u okviru redovitog održavanja".

Povjerenik Europske komisije za ekonomiju Paolo Gentiloni rekao je da Europska unija očekuje od Rusije da ispoštuje energetske ugovore koje je potpisala, a ako to Moskva ne učini EK je spremna i za drugi scenarij. 

Zapad optužuje Moskvu da se koristi energentima kao oružjem, odgovarajući na sankcije koje su joj uvedene nakon invazije na Ukrajinu. Plinovod Sjeverni tok, koji Rusiju povezuje s Njemačkom preko Baltičkog mora, strateški je važan za opskrbu plinom Europe, koja je veoma ovisna o ruskim energentima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!