Potvrdile su se sumnje mnogih, Sjeverni tok 1 ostao zatvoren

03.09.2022.

Zadnja izmjena 07:07

Autor: Hina/HRT

Sjeverni tok 1

Sjeverni tok 1

Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

Potvrdile su se sumnje mnogih u Europi. Dotok plina kroz Sjeverni tok 1 - neće se nastaviti ujutro kako je bilo planirano - objavio je ruski Gazprom. Tvrde da iz glavne turbine kompresorske stanice - curi ulje. Nije dan vremenski okvir u kojem bi se kvar mogao otkloniti. Sve to znači da se dodatno otežavaju pripreme Europe za sezonu grijanja.

Gazprom kaže da turbina ne može sigurno raditi dok se istjecanje ne riješi, a nije dao nikakav vremenski okvir kada bi plin mogao ponovno krenuti kroz plinovod što se trebalo dogoditi u subotu, nakon trodnevne stanke radi održavanja.

Izvori upoznati s planovima Gazproma rekli su ranije u petak da se tvrtka sprema u subotu nastaviti s isporukama plina cjevovodom Sjeverni tok 1, koji ide ispod Baltičkog mora i opskrbljuje Njemačku i druge države, nakon trodnevnog prekida radi održavanja.

Plin je, po tim izvorima, trebao ponovo krenuti u subotu u tri sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Siemens Energy: Istjecanje ulja nije razlog za zaustavljanje

"Istjecanje ulja u motoru u posljednjoj preostaloj turbini koja je u pogonu na kompresorskoj postaji Portovaji plinovoda Sjeverni tok 1 nije tehnički opravdan razlog za zaustavljanje rada", objavio je u petak Siemens Energy.

"Takva istjecanja ulja obično ne pogađaju rad turbine i mogu se zaustaviti na mjestu na kojem su se dogodila. To je rutinska procedura u sklopu održavanja. Ni u prošlosti takvo istjecanje ulja nije dovelo do prekida rada. Siemens Energy nije trenutačno pod ugovorom za održavanje, ali je u pripravnosti. Neovisno o tome, već smo nekoliko puta istaknuli da postoji dovoljno raspoloživih turbina u kompresorskoj postaji Portovaji da bi Sjeverni tok 1 mogao raditi", naglasio je Siemens Energy.

EK: Sjeverni tok 1 zatvoren pod lažnim izgovorima

Europska komisija optužila je u petak rusku državnu energetsku tvrtku Gazprom da se poslužila lažnim izgovorima kako bi zaustavila isporuku plina Njemačkoj plinovodom Sjeverni tok 1 ispod Baltičkog mora.

"Gazpromova objava danas poslije podne da i dalje zatvara (Sjeverni tok 1) uz lažne izgovore još je jedna potvrda da je nepouzdan dobavljač", objavljeno je u petak navečer na Twitteru Europske komisije

SAD: Rusija koristi energiju kao oružje

Moskva koristi energiju kao oružje protiv Europe, rekao je u petak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) Bijele kuće komentirajući obustavu isporuke plina Sjevernim tokom 1. Dodao je da Sjedinjene Države i Europa surađuju kako bi osigurale dostatne zalihe.


- Kao rezultat ovih napora, europsko skladište plina bit će puno do kritične zimske sezone grijanja. Ovi napori sami po sebi neće biti dovoljni i nastavit ćemo zajedno raditi na odgovoru na zabrinjavajuću energetsku sliku u Europi, rekao je glasnogovornik. 

Očekuje se da će Europska unija zabraniti uvoz sirove nafte iz Rusije početkom prosinca, a rafiniranih proizvoda u veljači, u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu. Članice skupine G7 službeno su se dogovorile u petak da će ograničiti cijenu ruske nafte. 

Moskva: Problemi s održavanjem zbog sankcija

Gazprom je i ranije smanjene isporuke opravdavao radovima na održavanju, ističući da mu nisu vraćene turbine koje je poslao Siemens Energyju na servis. Izvršni direktor Aleksej Miller kazao je da sankcije znače da Siemens Energy, dobavljač opreme za plinovod, ne može provesti redovito održavanje.

Njemačka kompanija obavljala je servis u Kanadi koja je blokirala opremu budući da je Rusiji uvela sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Moskva pripisuje probleme sa Sjevernim tokom 1 sankcijama, koje su, kako tvrdi, omele uobičajeni posao održavanja. Bruxelles pak uzvraća da je to izgovor, optužujući Rusiju da plin koristi kao ekonomsko oružje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije u petak je rekao da bi isporuke Sjevernim tokom 1 mogle ponovo biti prekinute budući da je u opasnosti pouzdan rad cijelog sustava, navodi Reuters.

Europske zemlje u međuvremenu uvode mjere štednje kako bi osigurale dovoljno plina za zimu i pokušavaju pronaći nove izvore nabave, a ponovo uključuju i već ugašene termoelektrane na ugljen.

Sjeverni tok 1 jedna je od glavnih opskrbnih ruta Europe plinom.

Siemens Energy je objavio da trenutno nije uključen u posao održavanja koji provodi Gazprom. Rekao je da je spreman pomoći ako je potrebno i da je održavanje isključeno iz sankcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!