Šiljeg: Dinamika rata u Ukrajini se promijenila

02.06.2023.

09:04

Autor: T.V./HRT

dinamika se promijenila

dinamika se promijenila

Foto: HTV / HRT

Ukrajinski rat ulazu u drugu godinu trajanja, koja sa sobom nosi nezamisliva razaranja, ljudske žrtve ali i neizvjesnost kada će ovaj sukob završiti. Gotovo nitko nije mogao zamisliti da će nakon ratnog pohoda Kremlja na Kijev, krvava ratna drama preseliti na Ruski teritorij. Naime Ukrajinski dronovi i projektili gađaju mete u Belgorodu, Krasnodaru, a anti ruske postrojbe sve češće ulaze u Rusko pogranično područje. 

O tome svjedočimo li novoj eskalaciji sukoba i postoji li opasnost da se rat proširi Europom i dovede do izravnog vojnog sukoba NATO-a i Ruske Federacije u Studiju 4 je govorio umirovljeni general HV-a Željko Šiljeg.

- Prvo, pretpostavke, predrasude i stereotipi uvijek vode u zablude, po pravilu, s jedne strane. S druge strane, nije iznenađujuće ništa. Tko prati od početka, ovo je već davno počela druga godina, rat jako dugo već traje i još će trajati, pošto je već ušli u 16. mjesec rata i dinamika se promijenila. Znači, od onog stereotipa da je Ruska Federacija neprikosnovena svjetska sila i u Europi i u svijetu, taj mjehur je polako iscurio i dolazimo do nove dinamike u kojoj je Ukrajina u ovih 16 mjeseci primila prvi udar, izdržala prvi udar, organizirala obranu pozicijsku u Zaporožju-Donjecku i u tom dijelu odbacila Rusku Federaciju daleko od glavnog grada i sada je u poziciji da bira dinamiku rata prenošenjem težišta u skladnosti sa svojom strategijom oslobađanja izlaska na državne granice Ukrajine, objašnjava Šiljeg.

Ono što je nezamislivo proturuske gerilske postrojbe i kopnenim putem provode akcije duboko u ruskom pograničnom teritoriju. Je li to ozbiljna eskalacija rata koji više nije pod kontrolom?

- Sve je pod kontrolom i sve je planirano, nema rata bez kontrole, nema operacija bez kontrole. Znači, taj upad je bio 22. svibnja, jedna metoda, ne samo proširenja rata, nego metoda pobjede Ukrajine, da sada iziđe na svoje granice i prebaci težište sa svog teritora na bojišnice koja je sada po širini cirka 2000 kilometara, rekao je umirovljeni general.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!