Rusija: Čečenske specijalne snage provode ofenzivu u istočnoj Ukrajini

02.06.2023.

Zadnja izmjena 21:38

Autor: Željko Raić/Dnevnik/T.V./P.F./HRT/Hina

Kijev

Kijev

Foto: State Emergency Service of Ukraine / REUTERS

Nastavljaju se ruski napadi dronovima na ukrajinske gradove. S druge strane i Ukrajinci ponovno gađaju preko ruske granice. Uz napade raketama i dronovima na terenu diplomacija je sve aktivnija u nadi da se rat u Ukrajini okonča uz pomoć politike.Novi, još jedan u nizu ruskih napada na Kijev, i ovaj put dronovima i projektilima. No vijesti o napadima stižu i s druge strane granice. Pogranično područje Belgorod meta je ukrajinskih dronova, lokalne vlasti odmah pomalo panično reagiraju, jer ruski mediji javljaju o poginulima i ranjenima. Organiziraju se masovne evakuacije u susjedne mirnije regije.

Ukrajinski državni vrh i dalje poziva zapadne saveznike da nastave slati vojnu pomoć, no svjesni su toga da je njihov strateški cilj ulazak u euroatlanske organizacije, unatoč svim obećanjima zapadnih političara, zasad nedostižan san.

No i sama ideja o ikakvom ukrajinskom približavanju članstvu, crvena je krpa kojom se maše ispred Kremlja. I očekivano stiže reakcija.

- Žalimo zbog takvih izjava o pristupanju NATO-u, zato što Kijev time dokazuje da mu nije stalo do rješavanja problema za pregovaračkim stolom. Jer naše je stajalište jasno - širenje NATO-a prema našim granicama ugrožavanje je naše sigurnosti, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

No najvažnija rečenica ipak je rečena - "rješavanje problema za pregovaračkim stolom". Čini se da je kineska mirovna misija diljem Europe ipak dala rezultate.

- Ruska strana cijeni kinesku želju i napore u promicanju mirnog rješenja ukrajinske krize. Vjerujem da ni Ukrajina ni Rusija nisu "čvrsto" odbacile mogućnost pregovora unatoč trenutačnim teškoćama u njihovu započinjanju, rekao je Li Hui, posebni izaslanik Kine za euroazijska pitanja.

Začudo, kineski diplomatski angažman naišao je na brzo odobravanje američke adminstracije.

- Podržat ćemo napore od Brazila, Kine ili neke druge nacije, ako pomažu na putu prema pravednom i dugotrajnom miru u Ukrajini, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

No ipak državni tajnik poručio je da će Washington nastaviti vojno podržavati Ukrajinu jer je preduvjet za diplomaciju to da se Kijev uspijeva braniti od ruske agresije.

video thumb

Tijek događaja u Ukrajini pratite iz minute u minutu:


Zelenski naredio reviziju skloništa produbljujući sukob s Kličkom

Rusija: Čečenske specijalne snage provode ofenzivu u istočnoj Ukrajini

Blinken: SAD želi "pravedan i dugotrajan" mir u Ukrajini

Kineski izaslanik: Ni Ukrajina ni Rusija nisu odbacile mogućnost pregovora

Rusija: Dva civila poginula u raketiranju područja na granici s Ukrajinom

Šiljeg: Dinamika rata u Ukrajini se promijenila

Rusija kaže da je odbila ukrajinski napad, novi udar dronovima na Kijev

Zelenski: Skloništa trebaju biti dostupna

Ukrajina bila pod uzbunom zbog ruskih raketnih napada

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!