Šimonović u UN-u: Stojimo uz narod Ukrajine u ovom mračnom trenutku

01.03.2022.

00:09

Autor: Branka Slavica/HRT/V.G.

Opća skupština UN-a

Opća skupština UN-a

Foto: Carlo Allegri / REUTERS

U New Yorku se održava izvanredna Opća skupština UN-a na kojoj će se ovog tjedna glasovati o rezoluciji koja osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu i traži hitno povlačenje ruskih vojnika iz te države.

Rusija je na glasovanju u Vijeću sigurnosti UN-a u petak na nacrt tog dokumenta uložila veto, no u Općoj skupštini UN-a sa 193 članice nijedna država nema pravo veta, a prema diplomatskim izvorima s East Rivera, za očekivati je da rezoluciju bude usvojena dvotrećinskom većinom.

Rezolucije Opće skupštine nisu obvezujuće, ali imaju političku težinu. Glasovanje na East Riveru pokazat će koliko država osuđuje ponašanje Rusije, a koliko želi zadržati neutralnost u trenutku ruske invazije na Ukrajinu.

Nacrt rezolucije inicirale su Sjedinjene Države i Albanija, a više od 80 država su predlagatelji su dokumenta. Hrvatska je jedna od njih.

U svom govoru pred Općom skupštinom UN-a hrvatski veleposlanik pri UN-u Ivan Šimonović kazao je kako slike iz Ukrajine bude bolne uspomene u Hrvatskoj, sjećanja na vrijeme agresije i tenkova na ulicama naših gradova.

- Dragi Ukrajinci, osjećamo vašu bol, vašu tugu i vaš bijes. Mi smo to doživjeli, kao i naši susjedi u Bosni i Hercegovini i mnogi drugi koje danas predstavljamo u Općoj skupštini. Ako je Vijeće sigurnosti UN-a ostalo paralizirano i nije reagiralo na agresiju i stradanja u Ukrajini zbog ruskog veta, Opća skupština to ne smije napraviti. Ako ne ostanemo vjerni Povelji UN-a, naša organizacija gubi smisao, a mi kao ljudska bića gubimo dušu, kazao je hrvatski diplomat.

Poručio je da hrvatski predsjednik, premijer, Sabor i hrvatski narod najoštrije osuđuju ničim isprovociranu agresiju na Ukrajinu.

- Stojimo uz narod Ukrajine u ovom mračnom trenutku, nudimo humanitarnu pomoć, kao i zaštitu u Hrvatskoj. Ali, to nije dovoljno. Naša je politička, moralna i pravna dužnost pozvati okupacijske ruske snage da se odmah povuku iz Ukrajine. Upozorenje tužitelja Međunarodnog kaznenog suda da će zločini počinjeni u Ukrajini biti procesuirani trebaju biti ozbiljno shvaćeni, kazao je Šimonović i pozvao Bjelorusiju da prestane biti suučesnik u agresiji.

- Pozivamo sve države članice UN-a, velike i male, europske i neeuropske, bogate i siromašne, da se stanu zajedno i jednoglasno poruče: „Zaustavite rat u Ukrajini!“. Mi, okupljeni ovdje u ovoj dvorani Opće skupštine, mi smo Ujedinjeni narodi. Sada je vrijeme da preuzmemo odgovornost i zaštitimo ukrajinsko stanovništvo od ratne pošasti i glasamo za rezoluciju koja je pred nama. Štiteći principe međunarodnog prava štitimo Ukrajinu i Ukrajince danas, kao i sebe sutra, poručio je hrvatski diplomat s govornice Opće skupštine UN-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!