07:37 / 14.05.2021.

Autor: HRT/Hina

Sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti o Gazi u nedjelju

UN

UN

Foto: Yana Paskova / REUTERS

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će virtualnu javnu sjednicu o izraelsko-palestinskom sukobu u nedjelju nakon što su Sjedinjene Države stavile veto i odbile ga održati u petak, javlja AFP. Sjednicu su zatražili Tunis, Norveška i Kina. Očekuje se prisustvo UN-ovog izaslanika za Bliski Istok, Norvežanina Tor Wenneslanda, kao i predstavnika Izraela i Palestinaca.


Sjedinjene Države, koje su odbile hitni sastanak u petak i predložile da se održi u utorak, "dogovorile su se da sastanak prebace u nedjelju", rekao je neimenovani diplomat.

Nešto ranije, američki državni tajnik Antony Blinken uvjeravao je novinare u Washingtonu da su Sjedinjene Države "za" sastanak koji će se održati "početkom sljedećeg tjedna".

- Nadam se da će ovo dati diplomaciji neko vrijeme da donese rezultate i vidi hoćemo li postići pravu deeskalaciju, rekao je dužnosnik, koji je dan prije poslao izaslanika u Izrael i na palestinske teritorije.

Na svojim pozicijama od početka sukoba, Sjedinjene Države potvrdile su pravo Izraela da se brani od raketne vatre islamističkog pokreta Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, ali također poziva na deeskalaciju.

Također su pozvali Izrael da učini "sve što je moguće kako bi se izbjegle civilne žrtve".

Međutim, u noći s četvrtka na petak izraelske trupe ušle su u pojas Gaze kao dio tekuće vojne operacije protiv palestinskog islamističkog pokreta Hamas, a izraelska vojska je oko palestinske enklave rasporedila tenkove i oklopna vozila.

Održavanje virtualnih sastanaka, uobičajena praksa u UN-u od ožujka 2020. godine zbog pandemije Covid-19, zahtijeva konsenzus 15 članova Vijeća sigurnosti.

Sastanak u petak zatražilo je deset od petnaest članova Vijeća (Tunis, Norveška, Kina, Irska, Estonija, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sveti Vincent i Grenadini, Niger i Vijetnam).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!