Sjeverna Koreja ispalila više od 100 topničkih projektila u vojnoj vježbi

05.12.2022.

11:13

Autor: HRT/V.G./Hina

Sjeverna Koreja ispalila više od 100 topničkih projektila u vojnoj vježbi

Sjeverna Koreja ispalila više od 100 topničkih projektila u vojnoj vježbi

Foto: KCNA / Reuters

Sjeverna Koreja ispalila je u ponedjeljak oko 130 topničkih projektila u more blizu svoje istočne i zapadne obale, rekli su južnokorejski dužnosnici, što je očito najnovija vojna vježba Pjongjanga pored zajedničke granice.


Neke granate pale su u tampon zoni pored morske granice u onome što Seul zove kršenjem međukorejskog sporazuma iz 2018. sklopljenoga u svrhu smirivanja napetosti.

Južnokorejska vojska nekoliko je puta zbog ispaljivanja projektila poslala upozorenje Sjevernoj, iznosi ministarstvo obrane u priopćenju.

Sjeverna Koreja nije odmah izvijestila o topničkoj vatri, no izvela je više vojnih aktivnosti, uključujući ispaljivanje projektila i vježbe borbenih zrakoplova i topničkih postrojba koje su kako su rekli bili odgovori na savezničke vježbe na jugu.

Južna Koreja i Sjedinjene Države u ponedjeljak izvode zajedničku vježbu gađanja s kopna u blizini granice u okrugu Cheorwon usred poluotoka. Njihova vježba nastavlja se u utorak.

Saveznici su ove godine pojačali zajedničke vojne vježbe, rekavši da su nužne za odvraćanje nuklearno naoružanog Sjevera.

Sveobuhvatni vojni sporazum (CMA) iz 2018. najvažniji je dogovor sklopljen nakon višemjesečnih sastanaka vođe Kim Jong Una i tadašnjeg južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina.

Međutim, budući da su ti pregovori odavno u zastoju, nedavne vježbe i demonstracije sile duž utvrđene granice između Koreja dovode u pitanje budućnost mjera.

Južna Koreja optužila je Sjever da opetovano krši sporazum topničkim vježbama ove godine, uključujući jedan dan sredinom listopada kada je u more ispaljeno više od 500 granata.

Ove je godine Sjeverna Koreja nastavila s testiranjem svojih interkontinentalnih balističkih projektila dugog dometa (ICBM) prvi put od 2017., a Južna Koreja i Sjedinjene Države kažu da je izvršila pripreme za nastavak nuklearnog testiranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!