UN: U Sjevernoj Koreji raste represija i glad

18.08.2023.

07:15

Autor: Hina/HRT

Sjeverna Koreja bila je u četvrtak tema sjednice Vijeća sigurnosti UN-a zbog "okrutnih kršenja" ljudskih prava svog stanovništva, razvoja nuklearnog oružja unatoč sankcijama i rastuće represije u toj zemlji, pa i gladi, a državni mediji danas su objavili kako sjevernokorejski vođa Kim Jong-un obilazi poljoprivredna zemljišta pogođena tajfunom u jeku sve veće zabrinutosti za nestašicu hrane u zemlji.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a održana je na zahtjev SAD-a, prvi put nakon 2017., i isključivo se govorilo o "kršenjima" temeljnih prava u Sjevernoj Koreji, prenosi agencija AFP.


- Vodstvo zemlje okrutno krši ljudska prava svog stanovništva i totalitarnom vladavinom protuzakonito razvija nuklearno nuklearno oružje i balističke rakete, rekla je veleposlanica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield


Stanovnici Sjeverne Koreje trpe represiju koja sve više raste i lošu zdravstvenu skrb, iznio je u četvrtak UN-ov povjerenik za ljudska prava Volker Türk, javlja agencija dpa. 


- Podaci UN-a pokazuju rastuće gušenje prava na slobodu govora, privatnosti, kretanja; ustrajava se na široko rasprostranjenoj praksi prisilnog rada, uz pogoršanje ekonomskih i socijalnih prava, rekao je Türk. 


Svatko tko pogleda sadržaj iz inozemstva koji se ne slaže s linijom vođe Kima Jong-una, posebno dokumente ili videosnimke iz Južne Koreje - može završiti u dugogodišnjem zatvoru. Onima koji šire takav sadržaj prijeti doživotni zatvor ili smrtna kazna, a istodobno, Sjeverna Koreja ovisi o prisilnom radu svojih građana, čak i djeca rade, dodao je.

Sjeverna Koreja trpi međunarodne sankcije od 2006. koje su pojačane 2017., kako bi se zaustavio njezin nuklearni i balistički program, da bi u svibnju 2022. Peking i Moskva stavile veto na nove sankcije i nikakva rezolucija ili deklaracija Vijeća UN-a nije od tada donesena, unatoč sjevernokorejskim testiranjima raketa.

Kim obilazi poljoprivredna zemljišta pogođena tajfunom


Kim Jong-un obilazi poljoprivredna zemljišta pogođena tajfunom, objavili su državni mediji u petak, nakon što je tropska oluja Khanun prošli tjedan zahvatila Korejski poluotok u jeku sve veće zabrinutosti za nestašicu hrane u toj zemlji.


Kim je pohvalio napore vojske u spašavanju usjeva i rekao da su trupe mobilizirane jer ne mogu izgubiti komad poljoprivrednog zemljišta "zbog prirodnog divljanja na poljoprivrednom frontu izravno povezanom sa životom ljudi", izvijestila je novinska agencija KCNA.


Sjever je posljednjih desetljeća patio od ozbiljne nestašice hrane, uključujući glad 1990-ih, često kao posljedicu prirodnih katastrofa, a međunarodni stručnjaci upozorili su da je zatvaranje granica tijekom pandemije COVID-a pogoršalo situaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!