Sjeverna Koreja ponovno ispalila balističke projektile

20.02.2023.

07:09

Autor: Hina/HRT/A.S.

Sjeverna Koreja ispalila balističke projektile

Sjeverna Koreja ispalila balističke projektile

Foto: KCNA / Reuters

Sjeverna Koreja ponovno je u more uz obalu Japana ispalila balističke projektile, zaoštrivši napetosti na Pacifiku potaknute naizmjeničnim sjevernokorejskim testiranjem oružja i vojnim vježbama Južne Koreje i njezinih saveznika.

Pjongjang učestalo testira oružje, posebno interkontinentalne balističke projektile, unatoč sankcijama međunarodne zajednice, a nova vlada u Seulu odgovara intenzivnijim zajedničkim vojnim vježbama s glavnim saveznikom SAD-om.

Nakon najave novih vježbi, Sjeverna Koreja ispalila je u petak u more uz zapadnu obalu Japana interkontinentalni balistički projektil. Južna Koreja i SAD odgovorili su u nedjelju zajedničkom vježbom vojnog zrakoplovstva, a SAD je zajedničke vojne vježbe organizirao i s Japanom.

Nakon nedjeljnih vojnih vježbi, utjecajna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, Kim Yo Jong, upozorila je da se prisutnost američkih strateških vojnih kapaciteta na Korejskom poluotoku ne bi trebala pojačavati.

- Pozorno proučavamo utjecaj (tih kapaciteta) na sigurnost naše države, rekla je Kim Yo Jong.

- Koliko ćemo se često koristiti Pacifikom kao poligonom za vježbu, ovisit će o karakteru poteza američkih snaga, dodala je. 

U ponedjeljak je Pjongjang ispalio dva balistička projektila, izvijestila je južnokorejska vojska.

Sjevernokorejski mediji potvrdili su da su iz višecijevnih raketnih bacača ispaljena dva projektila na ciljeve udaljene 395 odnosno 337 kilometara.

- Višecijevni raketni bacač od 600 mm, mobiliziran za ispaljivanje, služi kao platforma za taktičko nuklearno oružje i može "paralizirati" pistu neprijatelja, izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Japansko ministarstvo obrane objavilo je da su projektili pali u more izvan japanske isključive ekonomske zone.

- Niz poteza Sjeverne Koreje, uključujući opetovano lansiranje balističkih projektila, ugrožava mir i sigurnost Japana, regije i međunarodne zajednice, poručilo je japansko ministarstvo. 

- Japan je uložio oštar prosvjed i žestoko osudio Sjevernu Koreju, dodali su.

Za sada nema dojava o oštećenju brodova ili zrakoplova.

U novom dokumentu o obrani Južna Koreja nazvala je sjevernog susjeda "neprijateljem", prvi put u šest godina, signalizirajući opetovano zaoštravanje odnosa s Pjongjangom. 

Dvije zemlje tehnički su još u ratu, od 50-ih godina prošlog stoljeća, s obzirom na to da Korejski rat nije završio mirovnim sporazumom nego primirjem.

"Sjeverna Koreja definirala nas je u prosincu 2022. kao neospornog neprijatelja", piše Seul u Bijeloj knjizi o obrani koja je objavljena prošli tjedan.

- Posljedično, sjevernokorejski režim i vojska naši su neprijatelji, stoji u tekstu.

Japan traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti zbog sjevernokorejskih projektila

Japanski premijer Fumio Kishida izjavio je da je zatražio hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog sjevernokorejskog lansiranja balističkih projektila.

Pjongjang je u ponedjeljak ispalio dva balistička projektila, izvijestila je južnokorejska vojska.

Japanski premijer izjavio je da je zatražio hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti, a novinska agencija Jiji izvijestila je da će biti održana u ponedjeljak navečer, u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric pozvao je Pjongjang da odmah zaustavi eventualne nove provokativne poteze zabranjene rezolucijama Vijeća sigurnosti i da nastavi dijalog o denuklearizaciji.

Američko indopacifičko zapovjedništvo izjavilo je da najnoviji slučaj sjevernokorejskog lansiranja projektila ne predstavlja izravnu prijetnju, ali je naglasilo da sjevernokorejsko nezakonito naoružanje narušava stabilnost.

Stožer južnokorejskih oružanih snaga osudio je lansiranje, istaknuvši da je riječ o "ozbiljnoj provokaciji" koja mora odmah prestati.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je sankcije za četiri državljana Sjeverne Koreje i pet kompanija, naglasivši da je mjere uvelo brzinom bez presedana.

- Naša vlada jasno je dala do znanja da će provokacije Sjeverne Koreje definitivno imati svoju cijenu. Njezine opetovane provokacije rezultirat će jačanjem južnokorejsko-američkog mehanizma odvraćanja i snaženjem globalne mreže sankcija, poručilo je ministarstvo u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!