12:25 / 30.01.2021.

Autor: Hina

Slovenija: 1290 zaraza i 22 preminulih od bolesti COVID-19

U Sloveniji nema popuštanja

U Sloveniji nema popuštanja

Foto: ilustracija / PIXABAY

 U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno još 1290 zaraza koronavirusom, te 22 smrtna slučaja, a broj novozaraženih zadnjih dana stagnira.  Vlada procjenjuje da stanje nije dobro te da ne treba očekivati popuštanje mjera.

Prema novim podacima, s 12.793 testa potvrđeno je 1290 slučajeva zaraze koronavirusom, pri čemu je udio pozitivnih nalaza kod PCR testova bio 23%, a kod brzih antigenskih 3,6%.

Dnevni broj novootkrivenih slučajeva zadnjih dana vrlo malo varira, ali je u odnosu na stanje od prije dva tjedna novih infekcija puno manje, dok je manje od tisuću dnevnih infekcija zadnji put bilo zabilježeno još prije više od mjesec dana.

No, pomalo se smanjuje opterećenost bolnica COVID pacijentima, te se smanjuje i broj aktivnih slučajeva, u čemu epidemiolozi vide razlog za blagi optimizam.

Međutim, premijer Janez Janša u petak je izjavio da stanje nije dobro i da je Slovenija kao i veći dio Europe pred velikim izazovima.

Zbog toga popuštanje važećih mjera ne treba očekivati, posebno zbog sporijeg tempa cijepljenja od očekivanog, ali i mutiranih varijanti novog koronavirusa, od kojih je "britanski" soj već krajem prošle godine bio prisutan i u Sloveniji.

Kako je u razgovoru za slovenske medije kazala Mojca Matičič, voditeljica vladinog pozivnog centra za informacije o COVID-19, kolektivni imunitet će prema očekivanjima biti dostignut samo cijepljenjem, a ne prirodnim putem preko prokuživanja.

Po njenim se riječima takva strategija pokazala kao "ruski rulet" u onim državama koje su je pokušale primijeniti na početku, a problematično je i to što se bilježe i slučajevi reinfekcije. U Sloveniji je, po njenim riječima, bilo pet takvih slučajeva.

Prema novim podacima ministarstva zdravstva u Sloveniji je trenutno 17.227 aktivnih slučajeva zaraze, što je za 5,1% manje nego prethodni dan.

Prosječni broj novozaraženih dnevno u zadnjih 7 dana iznosi 1216, a u bolnicama je 1082 oboljelih, 170 od toga su teži slučajevi na intenzivnim odjelima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!