13:49 / 25.03.2020.

Autor: HRT

Slovenija: novih 48 zaraženih, umrla peta žrtva koronavirusa

Foto: Borut Zivulovic/REUTERS

Foto: Borut Zivulovic/REUTERS

Foto: - / REUTERS

U Sloveniji je umrla pet žrtva infekcije koronavirusom. Bio je to štićenik doma umirovljenika u Šmartju pri Jelšah.
U Sloveniji je do jutros potvrđeno ukupno 528 slučajeva zaraze koronavirusom, što je 48 više nego jučer popodne, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravstva Tomaž Gantar te potvrdio da je danas umrla i peta žrtva infekcije.

Umro je stariji muškarac, štićenik doma umirovljenika u mjestu Šmartje pri Jelšah, jednom od žarišta u dijelu Slovenije blizu Celja.

Ministar Gantar je potvrdio da su u Sloveniji inficirana 73 zdravstvena djelatnika, ali da zdravstveni sustav do sada djeluje dobro.

- U idućim danima situacija se može jako pogoršati ako se ne budemo držali sadašnjih strogih mjera, a vrh epidemije još se ne može prognozirati, kazao je slovenski ministar zdravstva. Broj postelja namijenjenih za sadašnje i buduće oboljele od koronavirusa može se, ako bi trebalo, povećati na oko tisuću. 

Prema današnjem stanju, u slovenskim su bolnicama ukupno hospitalizirana 72 oboljela od Covida-19, od čega ih se 14 liječi na intenzivnoj njezi. Gantar je ustvrdio da je zdravstveni sustav u reorganizaciji kako bi prihvatio dolazak većeg broja oboljelih, za što je vlada izdala 50-ak rješenja i uputstava. Bolnice se međusobno povezuju kako bi bile operativnije i usklađenije. Kako je dodao, kritične opreme, osobito za zaštitu bolničkog i zdravstvenog osoblja, još je nedovoljno, ali se stvari rješavaju, a za sada je na raspolaganju dovoljna količina reagensa i brisova za testiranje uz sadašnji tempo testiranja populacije.

Isto je tako za travanj osigurana dostatna količina lijekova i drugog materijala.
U Sloveniji je do sada napravljeno 16.813 testiranja, po čemu je Slovenija među vodećim zemljama, a po zadnjim je podacima trend novih zaraza malo usporen. No i dalje se treba držati predviđenih mjera izolacije i smanjivanja socijalnih kontakata jer bi se u suprotnom stanje moglo brzo promijeniti na gore, upozorio je ministar Gantar upozorivši da će se, u slučaju da svi ne poštuju uvedene restrikcije, restriktivne mjere dodatno pooštriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!