Službeni rezultati potvrdili pobjedu oporbe i odlazak Đukanovića s vlasti

30.08.2020.

07:34

Autor: Mario Tomas/Dnevnik 2/B.A./HRT/M.Š./Hina

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Foto: - / REUTERS

Tri oporbene koalicije imaju većinu u crnogorskom parlamentu, a Demokratska partija socijalista predsjednika Mila Đukanovića odlazi s vlasti nakon 30 godina.
Završeni su izbori u Crnoj Gori. Tri oporbene koalicije osvojile su većinu u parlamentu. Demokratska partija socijalista, stranka predsjednika Mile Đukanovića, odlazi s vlasti nakon 30 godina.

Simpatizeri pobjedničke, prosrpske koalicije "Za budućnost Crne Gore" slavili su dugo u noć. Okupili su se ispred hrama Kristovog Uskrsnuća u Podgorici od kud su prije osam mjeseci krenule masovne litije protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

- Tko čeka, taj i dočeka. Nakon 31 godine jedne apsolutne vlasti moralo se dogoditi ovo. Razlog leži u jednoj činjenici: tko udari u Boga i Svetog Vasilija Ostroškog, mora tako proći, poručio je Zdravko Krivokapić, iz koalicije "Za budućnost Crne Gore".

Snažan vjetar u leđa oporbi davala je Srpska pravoslavna crkva koja je, unatoč zabrani okupljanja zbog koronavirusa, pozivala građane na prosvjede protiv zakona kojim joj se, kako tvrde, žele oduzeti crkve i samostani.

Milo Đukanović optuživao je Srbiju i Rusiju da koriste vjeru kako bi u zemlji "pomutili vodu". Na kraju je u tijesnoj izbornoj utrci njegov DPS pojedinačno osvojio najviše glasova, ali je morao priznati poraz.

- Ono što se definitivno ustanovi kao izraz slobodne demokratske volje građana Crne Gore, za Demokratsku partiju socijalista predstavlja zakon koji ćemo bezuvjetno poštovati, rekao je Đukanović.

Oporba je na izborima nastupala u tri različita saveza, s različitim programima: od zalaganja za bliže veze s Rusijom do ulaska u EU. Ali su imali isti cilj: srušiti Đukanovića kojeg su optuživali za korupciju, umiješanost u organizirani kriminal i autoritarnost.

- Mi moramo ispoštovati većinsku volju naroda Crne gore koji je htio slobodu. Izvolite, uzmite svoju slobodu, zaslužili ste je, rekao je Dritan Abazović iz koalicije "Crno na bijelo".

- Nećemo mi pobjeđivati da bismo stvarali nove podjele. Ne - mi smo večeras pobijedili da bi i njima s druge strane i njihovoj djeci sutra bilo bolje, rekao je Aleksa Bečić iz koalicije "Mir je naša koalicija".

Zato se treba uhvatiti u koštac s ekonomskom krizom. Više od 30% prihoda ovisi o turizmu, paraliziranom koronavirusom. Pitanje je i kako će izgledati daljnji europski put Crne Gore.

- Ja se nadam da će se respektirati činjenica da je podrška koju EU uživa među crnogorskim građanima gotovo 70 posto. Dakle, pozitivan odnos prema članstvu u EU je točka susreta različitih, pa i suprotstavljenih opcija u Crnoj Gori, istaknuo je Tonino Picula, izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru.

U procesu otvaranja svih pregovaračkih poglavlja s EU i ulaska u NATO zemlju je vodio Milo Đukanović. Sad kad je izgubio parlamentarnu većinu, analitičari podsjećaju da ovo ipak nije njegov kraj. Još uvijek je predsjednik države barem do 2023.41 od 81 mjesta

Državno izborno povjerenstvo je nakon 98.55 posto obrađenih listića objavilo da su oprobene koalicije "Za budućnost Crne Gore s 32.52 posto, "Mir je naša nacija s 12.55 posto i "Crno na bijelo s 5.57 posto osvojile 41 od 81 mjesta u parlamentu. 

Dosad vladajuće stranke dobile su 38 mandata - Đukanovićev DPS podržalo je 35.12 posto birača, Socijaldemokrate 4.09 posto, Bošnjačku stranku 3.81 posto, Albansku listu 1.61 posto, a Albansku koaliciju Jednoglasno 1.16 posto.

Dva mandata, uz podršku 3.14 posto birača, dobio je SDP Ranka Krivokapića, koji se se 2016. nakon 18 godina razišao s DPS-om i prešao u oporbu.

Nakon što su prvi put na parlamentranim izborima nastupili u dvije političke grupacije, hrvatske nacionalne stranke, Hrvatska građanska inicijativa s 0,27 posto glasova i Hrvatska reformska stranka 0,13 posto ostale su ispod povlaštenog praga od 0,35 posto.

Čelnici triju oporbenih koalicija proglasili su pobjedu i pozvali sve manjinske stranke da im se pridruže u vlasti.

DPS poražen i na lokalnim izborima

Đukanovićeva stranka poražena je i na lokalnim izborima u Budvi, a oporba tvrdi da je osvojila većinu i u Kotoru, no to još nije službeno potvrđeno.

U ta dva grada i na izborima 2016. pobjedile su oprbene stranke i bile su na vlasti gotovo tri godine, a DPS ih je smijenio nakon što je, na sumnjiv način, osigurao podršku po jednog oporbenog zastupnika, zbog čega su optuživani za političku korupciju.

DPS je blizu toga da nakon 24 godine izgubi vlast i u Tivtu, gdje će njavjerovatnije odlučivati jedan mandat Krvokapićevog SDP-a.

Slavlje na ulicama

Pristaše oporbe slavile su tijekom noći pobjedu u brojnim gradovima, a u Podgorici su jake policijske snage osiguravale najzačjnije crnogorske institucije. Nakon što je okupljanje završilo policija se rano jutros povukla.

Ozbiljan incident dogodio se u Nikšiću kada se autombil zabio u oporbene simpatizere koji su na ulicama proslavljali pobjedu. Dvije osobe su teže ozlijeđene i zadržane su u bolnici.

Analitičari procjenjuju da je Milo Đukanović izgubio vlast zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i sukoba sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja je pod motom "ne damo svetinje" mobilizirala vjernike te organizirala masovne prosvjede protiv tog zakona tvrdeći kako je on paravan državi za otimanje crkvene imovine.

U prvim su govorima čelnici svih triju oporbenih prosrpskih koalicija najavili formiranje ekspertne vlade koja bi Crnu Goru trebala voditi do izlaska iz gospodarske krize. No, pred njima su još i teški stranački pregovori za formiranje te vlade i sigurno ne laka kohabitacija s predsjednikom Milom Đukanovićem.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!