08:40 / 30.01.2022.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/V.G.

Snježna oluja poharala SAD: Nekoliko država proglasilo izvanredno stanje

New York

New York

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Sjeveroistok SAD-a pokriven je debelim snježnim pokrivačem, u nekim područjima pale su rekordne količine snježnih oborina. Mećava je jutros zahvatila istočne dijelove država Massachusetts i Maine. New York je pod 60 centimetara snijega, a zabilježeni su i udari vjetra uraganske snage.


Obilan snijeg, vjetar snage uragana i poplave u priobalnim područjima paralizirali su jučer veći dio sjeveroistoka Sjedinjenih Država. Na udaru snježne oluje je oko 75 milijuna ljudi. Od deset američkih saveznih država zahvaćenih nevremenom pet ih je proglasilo izvanredno stanje.

- Ovo je trenutačno jedna od najobilnijih snježnih oborina u povijesti države Rhode Island, rekao je Dan McKee, guverner Rhode Islanda.

Nacionalna meteorološka služba za proteklu je noć najavila polarne temperature i moguće prekide u opskrbi električnom energijom. Obilne oborine praćene vjetrom očekuju i danas. Upozoravaju da će se vremenski uvjeti dodatno pogoršati jer će nastupiti razdoblje iznimne hladnoće.

- Oluja je donijela ono što smo očekivali i što su stručnjaci predvidjeli - jake vjetrove i mnogo snijega diljem Commonwealtha. Posebno su pogođena obalna područja, rekao je Charlie Baker, guverner Massachusettsa.

U Bostonu je u subotu potkraj dana bilo gotovo 60 centimetara snijega, kao i rekordne 2003., cijela regija gotovo je paralizirana, u prometu je kaos, prekinuta je opskrba električnom energijom i temperature su polarne.

Stanovnicima preporučuju da na put kreću samo ako je nužno.

Gradske zimske službe jučer su radile bez prestanka.

- Vozio sam cijelu noć. U početku je snijeg slabo padao, a zatim sve jače, sada je to mećava. Ne čini se da će uskoro prestati. Već dugo nismo imali ovakvo nevrijeme. Snijega je mnogo i još nije gotovo, kazao je Dominic Torre, vozač kamiona.

U New Yorku, ralice polako čiste ulice, u Central Parku napadalo je 20 centimetara snijega i mnoge željezničke linije ne prometuju. Metro vozi gotovo normalno i služi kao sklonište tisućama beskućnika.

Unatoč upozorenjima vlasti da ne izlaze iz kuća, mnoge su obitelji u njujorškom Central parku jučer uživale u snijegu.

- Uopće nije loše. Ne bih ovo nazvao mećavom. Ovo je kao običan dan u Minnesoti, kazao je Tony Fangle, stanovnik New Yorka.

Sjeverno od grada, na Long Islandu, u srcu oluje, napadalo je 60 centimetara snijega.

Jedna žena pronađena je mrtva u svojem automobilu.

U subotu je u regiji odgođeno više od 3500 letova, a više od 1200 odgođeno ih je za nedjelju.


Val hladnoće zahvatio je cijelu obalu. Na tropskoj Floridi objavljena su upozorenja zbog poledice. Temperature su blizu ništice. Toliko je hladno da iguane padaju s drveća omamljene od hladnoće ili uginule.

Snježna oluja kreće se prema sjeveru. U Kanadi je u nekoliko pokrajina izdano upozorenje na veliku opasnost od ekstremne hladnoće.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!