19:51 / 31.03.2020.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Španjolska proživljava najteže dane

-

-

Foto: - / -

Španjolska proživljava najteže dane u posljednjih 80 godina, rekao je novinar Miho Dobrašin za Dnevnik.
Španjolska proživljava najteže dane u posljednjih 80 godina, rekao je novinar Miho Dobrašin iz Španjolske za Dnevnik. 

-
U Španjolskoj u najtežem danu pandemije 849 preminulih

U 24 sata umrlo je 850 osoba, a broj žrtava popeo se na 8.200.

- Koronavirus pojavio se prije dva mjeseca, a zemlja se od tada dramatično promijenila. Na ulicama je gotovo nemoguće sresti nekoga bez zaštitnih maski i gumenih rukavica, rekao je dodajući da na ulicama nema panike, ni histerije, ali da se na svakom koraku osjeća tjeskoba.

- Autobusi voze bez putnika, na nebu nema aviona, a u metrou je bilo 8 posto putnika u odnosu na isti dan od prije godinu dana.

Novinar Dobrašin istaknuo je da u Španjolskoj živi oko 2.000 hrvatskih državljana i prema zadnjim informacijama nema oboljelih.I ondje su na udaru zdravstveni djelatnici koji se teško nose s golemim brojem pacijenata. Među zaraženima je oko 15% liječnika i medicinskih sestara.

Zalihe zaštitne opreme bliže se kraju. Iz Kine su zato vojnim avionom dostavili 14 tona medicinskih potrepština, samo dan nakon što su morali povući neispravnu opremu za testiranje, proizvedenu u Kini.

Dezinficiraju se sve javne površine i prostori, a vatrogasci u Barceloni moraju to učiniti u svim staračkim domovima nakon što je u više od polovine njih otkrivena zaraza.

Mnogi su zdravstveni djelatnici ljuti što Španjolska ništa nije naučila od Italije, nego je i sama dugo čekala sa zabranom javnih okupljanja i karantenom. Sada čekaju da mjere poduzete sredinom mjeseca napokon počnu pokazivati rezultate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!