Sporazum o Sjevernom toku 2, odgovor na rusku 'agresiju'

22.07.2021.

12:07

Autor: HRT/Hina

Angela Merkel i Joe Biden

Angela Merkel i Joe Biden

Foto: Tom Brenner / REUTERS

Sjedinjene Države i Njemačka u srijedu su objavile sporazum o plinovodu Sjeverni tok 2 po kojem se Berlin obvezao da će odgovoriti na bilo kakav pokušaj Rusije da iskoristi energiju kao oružje protiv Ukrajine i drugih zemalja istočne i srednje Europe.

Taj bi sporazum, navodi agencija Reuters, trebao ublažiti ono što kritičari vide kao opasnost koja dolazi od ovog 11 milijardi dolara vrijednog plinovoda, koji je 98 posto završen, a izgrađen je ispod Baltičkog mora za prenošenje ruskog plina iz arktičke regije do Njemačke.

Američki dužnosnici protive se plinovodu koji će omogućiti Rusiji da izvozi plin direktno u Njemačku i potencijalno iz toga isključi druge zemlje, no Bidenova administracije odlučila je da ne zaustavlja cijeli projekt američkim sankcijama. Umjesto toga dogovorila je sporazum s Njemačkom kojem je cilj odvratiti Rusiju od toga da koristi plinovod da bi naštetila Ukrajini ili drugim zemljama u regiji.

- Sjedinjene Države i Njemačka zajednički su odlučne držati Rusiju odgovornom za agresiju i zlonamjerne aktivnosti uzvraćajući uspostavom sankcija ili drugim sredstvima, navode dvije zemlje u zajedničkoj izjavi. Ako Rusija pokuša "koristiti energiju kao oružje ili poduzme druge agresivne akte protiv Ukrajine, Njemačka će sama poduzeti korake i zatražiti akcije na razini Europske unije, uključujući sankcije", kako bi "ograničila ruske izvozne kapacitete u Europu u energetskom sektoru", dodaje se.

Prema postignutom sporazumu, navodi Reuters, Njemačka i Sjedinjene Države podupiru desetogodišnje produljenje sporazuma o tranzitu plina između Rusije i Ukrajine, koji je izvor značajnih prihoda za Ukrajinu, a koji istječe 2024. godine. Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonski s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nekoliko sati prije objavljivanja sporazuma, navela je njemačka vlada dodavši da je Sjeverni tok 2 i tranzit plina preko Ukrajine bio među glavnim temama razgovora.

Njemačka će doprinijeti s najmanje 175 milijuna novom milijardu dolara vrijednom "Zelenom fondu za Ukrajinu" koji je namijenjen jačanju njezine energetske neovisnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!