Uklonjene barikade na sjeveru Kosova

29.12.2022.

Zadnja izmjena 20:15

Autor: Tamara Marković/IMS/HRT/Hina

Na sjeveru Kosova

Na sjeveru Kosova

Foto: Florion Goga / REUTERS

Uklonjene su barikade koje su kosovski Srbi postavili kod graničnog prijelaza sa Srbijom - Merdare. No, zapaljena su dva kamiona kojima je blokiran promet na drugoj lokaciji, na sjeveru Mitrovice. Tijekom dana kosovske su vlasti u kućni pritvor poslale bivšeg policijskog službenika srpske nacionalnosti, čije je privođenje bilo okidač za nemire i barikade.

Odluku da uklone kamione i teške stojeve s prometnica donijeli su poslije razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u srijedu kasno navečer u Raški, na jugu Srbije, a prve zapreke uklonjene su danas prije podneva, čime je deblokiran najfrekventniji prijelaz Merdare.

U priopćenju koje objavljuju beogradski mediji KFOR poručuje kako "pomno prati razvoj događaja".

- Ostajemo krajnje oprezni i spremni intervenirati, ako bude neophodno, u skladu s našim mandatom utemeljenim na Rezoluciji 1244 VS UN-a iz 1999, navodi KFOR.

Mirovne snage pozdravile su i sinoćnju odluku o uklanjaju barikada.

Kosovska policija: Za promet otvoren granični prijelaz Merdare

Kosovska policija objavila je danas da je granični prijelaz Merdare otvoren i da je na tom pravcu promet normaliziran, prenijela je agencija Beta. Prijelaz Merdare bio je zatvoren zbog barikada koje su postavili Srbi u znak prosvjeda zbog uhićenja bivšeg policajca Dejana Pantića na Kosovu.

Uklanjanje barikada počelo je nakon što je Pantić pušten u kućni pritvor, dodaje agencija.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je sinoć da će Srbi koji su na sjeveru Kosova blokirali prometnice u proteklih 19 dana u znak prosvjeda protiv uhićenja bivšeg policajca, početi uklanjati barikade danas ujutro.

- To je dug proces. Potrajat će neko vrijeme, rekao je Vučić nakon sastanka Srba sa sjevera Kosova u srbijanskom gradu Raški.

Blokirane ceste na sjeveru Kosova

Blokirane ceste na sjeveru Kosova

Foto: Florion Goga / REUTERS

Šef ureda srbijanske vlade za Kosovo Petar Petković rekao je da su dobivene nikad jače garancije Sjedinjenih Država i Europske unije da nitko od Srba, koji su prosvjedovali na Kosovu te podizali barikade, neće biti procesuiran ili uhićen. Petković je rekao da su dobivena i jamstva da kosovske sigurnosne snage ne smiju na sjeverno Kosovo bez prethodne suglasnosti zapovjednika KFOR-a i predstavnika lokalnog stanovništva.

Bilateralne napetosti između Beograda i Prištine rastu od prošlog mjeseca kada su etnički Srbi na sjeveru Kosova napustili državne institucije, uključujući policiju i pravosuđe, zbog odluke kosovske vlade da zamijeni registarske tablice automobila izdane u Srbiji.

Srbi na sjeveru Kosova podignuli su barikade i tri tjedna blokirali ceste nakon što je kosovska policija uhitila bivšeg policajca Dejana Pantića, optuženog za terorizam i napad na ustavni poredak zbog navodnog napada na prostorije kosovske Centralne izborne komisije. Njegovo oslobađanje bio je jedan od glavnih zahtjeva prosvjednika, a jučer je donesena odluka da on bude pušten u kućni pritvor.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!