Srbija će razmotriti povratak svojih sigurnosnih snaga na Kosovo, tvrdi dužnosnik

09.12.2022.

02:46

Autor: HRT/Hina

Pripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici, arhivska fotografija

Pripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici, arhivska fotografija

Foto: Ognen Teofilovski / REUTERS

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju srbijanske vlade Petar Petković izjavio je u četvrtak navečer, u povodu ulaska dvjestotinjak kosovskih policajaca u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, da će Srbija "razmotriti" povratak do 1000 pripadnika vojske i policije na Kosovo, sukladno Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Kosovski mediji na srpskom jeziku objavili su da je poslije 20 sati u četvrtak u sjeverni dio grada većinski naseljen Srbima ušlo između 200 i 300 policajaca u pratnji oklopnih vozila te da su se rasporedili na obodu grada, nakon čega je Petković zakazao izvanrednu konferenciju za novinare u Vladi Srbije.

Petković je kazao da kosovski premijer Albin Kurti slanjem policije "nastavlja s protupravnim i nasilnim akcijama" kojima je cilj "okupacija sjevera Kosova", većinski naseljenog Srbima.

Ne prestaju napetosti 


Napetosti na sjeveru traju već mjesecima, a nedavno su se intenzivirale u kampanji Prištine da uvede preregistraciju tablica za kosovske gradove izdanih u Srbiji na RKS tablice / Republika Kosovo, što lokalni Srbi uz potporu Beograda odbijaju, pa su njihovi predstavnici u znak prosvjeda napustili kosovske institucije.

Poslije niza pritisaka iz Bruxellesa i Washingtona postignuto je privremeno kompromisno rješenje, ali napetosti nisu prestale jer Priština želi uspostaviti sustav uprave na cijelom teritoriju Kosova, dok Beograd inzistira na poštivanju Briselskog sporazuma kojim se kosovska vlast, pod pokroviteljstvom EU-a, obvezala na formiranje Zajednice srpskih općina.

Petković je novinarima rekao da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra i sljedećih dana imati važne razgovore, a "kad dođe vrijeme" o zaključcima će izvijestiti javnost.

Petković: Opasnim akcijama želi se pokopati briselski sporazum

Po Petkovićevim riječima, do 350 policajaca upalo je oko 20.30 na sjever Kosova iz smjera južne Mitrovice prema Bošnjačkoj mahali. Jedinice su se, dodao je, razmjestile po cijeloj Mitrovici i stacionirale u mješovitim naseljima u sjevernom dijelu grada. Razlog ili povod za upad, rekao je, navodno je to što su Albanci uplašeni zbog onoga što se događa na sjeveru Kosova.

- Albanska policija s juga po Briselskom sporazumu nema pravo biti na sjeveru, već samo policija Direktorata Sjever. To svi dobro znaju i svi se prave ludi, poručio je Petković. Ocijenio je da su to opasne akcije kojima je cilj pokopati briselski sporazum te će poslije ovakvog upada policajaca Srbija razmotriti vraćanje do 1000 pripadnika svojih snaga, po Rezoluciji 1244 SB UN iz 1999. godine.

Tom rezolucijom, koja je donesena u lipnju 1999. uz okončanje ratnih sukoba na Kosovu, vojska i policija tadašnje SR Jugoslavije povukle su se s Kosova uz mogućnost da se - pod posebnim uvjetima - dio osoblja može vratiti. Povratak osoblja obavit će se, kako je navedeno u Rezoluciji 1244 na koju se pozvao Petković, "uz nadzor međunarodne sigurnosne prisutnosti i bit će ograničeno na mali dogovoreni broj (stotine, ne tisuće)".

Kosovski ministar unutarnjih poslova - nužna je pojačana prisutnost policije

Nakon uzastopnih oružanih napada na policijske službenike i građane na sjeveru Kosova nužna je pojačana prisutnost policije, objavio je kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla. Pozvao je sve građane da ostanu mirni i surađuju s policijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!