22:01 / 09.07.2020.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik 3/IMS/S.M./HRT

Srbija: Prosvjedi u nekoliko gradova

Foto: Marko Djurica/REUTERS

Foto: Marko Djurica/REUTERS

Foto: - / REUTERS

U nekoliko srbijanskih gradova, među kojima u Beogradu, večeras se održavaju mirni prosvjedi. Nekoliko tisuća ljudi, uglavnom mlađih, sjedi na cestama i pločnicima.
U nekoliko srbijanskih gradova, među kojima u Beogradu, i večeras se održavaju prosvjedi. Nekoliko tisuća ljudi, uglavnom mlađih, sjedi na cestama i pločnicima u glavnom gradu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Kruševcu, Kragujevcu, Čačku, Boru, Zrenjaninu i drugdje.

Napeto u Beogradu: Sukobili se policija i prosvjednici
Završeni prosvjedi u Beogradu, Vučić iz aviona: Predaja nije opcija 
Policija suzavcem, konjima i psima potisnula prosvjednike iz središta Beograda 

U blizini srbijanske Skupštine oko 22.30 povremeno su se vidjele zapaljene baklje i čuli pucnji. No reporteri navode da većih incidenata nije bilo.

Agencija Beta prenosi da je ispred Skupštine gužvu na prosvjedu nastojala stvoriti skupina koja je provocirala sve koji su pozivali na mirne prosvjede. U jednom trenutku došlo je do jurnjave jer je  dio prosvjednika pokušao udaljiti one za koje smatraju da rade probleme. 

Nova.rs prenosi da su huligani razbili glavu njihovom reporteru Vojislavu Milovančeviću dok je izvještavao o opstruiranju mirnog prosvjeda. Mediji prenose da je vjerojatno udaren bokserom ili nekim oštrim predmetom. Novinar je prevezen u bolnicu. 

Na početku su prosvjednici sjedili ispred Skupštine, a na stubištu iza te institucije i 50-ak policajaca sa štitovima i kacigama. U prosvjedu sudjeluje i nekoliko vođa oporbenih stranaka, ali oni inzistiraju da na ulici nisu kao oporba već dio "demokratskog pokreta". Na skupu je i predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Nekoliko manjih skupina pokušavalo je isprovocirati većinu da ustanu s ceste, a s druge strane skupina studenata reagira porukama "Sjedi, ne nasjedaj".

U jednom trenutku prosvjednici su se sukobili. 

Mediji prenose da se sukobila veća skupina prosvjednika koji su za mirni prosvjed s manjom skupinom koja se željela agresivnije izraziti.

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović danas se javnosti obratio priopćenjem, a ne kao jučer izvanrednom konferencijom za novinare. Kazao je da i večeras "ima kršenja zakona i neprijavljenih skupova, kršenja epidemioloških mjera, ali i incidenata u pojedinim gradovima".

- Ovom prilikom još jednom pozivam građane koji sudjeluju u prosvjedima da ne provode nasilje. Istaknuo je da su lažne tvrdnje da policija koristi nekakve parapolicijske formacije za vrijeme ovih prosvjeda, navodi se među ostalim u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!