Napeto u Beogradu: Sukobili se policija i prosvjednici

Policija je, nakon šestosatnih prosvjeda i sukoba s demonstrantima, uspostavila kontrolu u središtu Beograda, dok društvenim mrežama kruže snimke ekstremne policijske brutalnosti nakon izjave ministra policije da su policijske snage bile žrtvom nasilnih prosvjednika. Osim u Beogradu, prosvjednici su izašli na ulice i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

-
Vučić: Htjeli su srušiti državu, i oni iznutra i oni izvana
- Šef srbijanske policije o primjeni sile: Životi policajaca bili su ugroženi
- Policija suzavcem, konjima i psima potjerala prosvjednike iz središta Beograda
- Brnabić osudila prosvjede 

Prosvjedi u Beogradu počeli su oko 18 sati, a postali su nasilni nešto poslije 20 sati kad su skupine ekstremnih prosvjednika počele bacati baklje, boce i limenke na policajace raspoređene ispred stubišta i oko zgrade Skupštine Srbije. Policija je vrlo brzo uzvratila suzavcem i potisnula prosvjednike prema Bulevaru kralja Aleksandra, Terazijama i Domu omladine u središtu grada.
U Bulevaru se nekoliko tisuća demonstranata suočilo s jakim snagama policije i kordonima. Za sada nema pouzdanih podataka koliko je točno ozlijeđenih na obje strane te koliko je prosvjednika uhićeno.

U jednoj od središnjih gradskih prometnica, u ulici Kralja Milana, nastala je video-snimka ekstremne policijske brutalnosti na kojoj se vidi kako policajci palicama i nogama naizmjence udaraju prosvjednika iako već leži oboren na tlo, da bi ulicom potom prošli policijski džipovi. Snimka se vrlo brzo proširila društvenim mrežama, na kojima je objavljen i napad policije i obaranje mladića koji je jednom od središnjih novosadskih ulica tijekom prosvjeda vozio bicikl.Poslije niza izravnih sukoba prosvjednika i policije, ali i nekoliko primjera uzajamnog uvažavanja i izbjegavanja napada, nakon ponoći prostor ispred zgrade srbijanskog parlamenta je potpuno ispražnjen od demonstranata, dok je jedan policijski kordon ostao raspoređen u Takovskoj ulici, prema zgradi Radio-televizije Srbije.Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović na konferenciji za novinare oko 23 sata kazao je da se radi isključivo o nasilju nekoga i pokušaju da se uništavanjem imovine preuzme vlast bez sudjelovanja na izborima. To možda jučer nije bilo jasno. Mogli ste vidjeti potpuno povučenu policiju, koja je trpjela gađanje bakljama i kamenjem. A policija je i dalje bila suzdržana, kazao je.

- U intervenciju su krenuli u onom trenutku kada je nasilje postalo neizdrživo, kada su im životi bili u pitanju. U Novom Sadu su bili bacani i molotovljevi kokteli, dodao je.

Istaknuo je da se epidemiološke mjere nisu poštovale i da u okviru svega ovoga nije bilo riječi o koronavirusu, već samo o nasilju. 

- Tražimo da se svi građani suzdrže od nasilja. Tražimo od ljudi odgovornost i ozbiljnost. Svatko ima pravo prosvjedovati, ali izađite na izbore. Natječite se idejama, onime što znate, a ne nasiljem, izjavio je među ostalim.

Pozvao je tužiteljstava da "rade svoj posao i da postupke obave sukladno zakonu i najbrze moguće, kako bi građani vidjeli da pravna država funkcionora u Srbiji. 
Ozlijeđeno četvero novinara

U prosvjedima je policija napala i ozlijedila i nekoliko novinara, koji su se uredno legitimirali, objavili su beogradski mediji. Dvije novinarke portala Nova.rs policija je napala dok su izvještavale s prosvjeda, javio je taj portal, navodeći da je jednu od njih policajac udario palicom po prstima i izbio joj telefon iz ruke, dok je drugu odgurnuo.Portal je objavio i snimku za koju se tvrdi da je dokumentiran napad policije na jednog njihovog reportera koji se također legitimirao. Slično je prošao i izvjestitelj agencije Beta, unatoč tomu što je pokazao novinarsku iskaznicu. Tukli su ga čak i kada je pao na zemlju, objavila je agencija Beta.

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić poručila je večeras, u povodu prosvjeda u kojima je u središtu Beograda došlo do sukoba demonstranata i policije, da stabilnost Srbije ništa neće kompromitirati. Opširnije 

Središte Beograda zasićeno je suzavcem. U Knez Mihajlovoj ulici nema prosvjednika i policije, ali vjetar nosi suzavac na sve strane. Građani lica ispiru vodom iz fontana.

• Čelnici srbijanskih oporbenih stranaka ocijenili su na društvenim mrežama da je vlast na prosvjede poslala huligane čiji je zadatak da napadnu vođe oporbe, naprave kaos i izazovu sukobe među građanima.

- Imamo i svjedoke koji su ih čuli. Sve to očekujemo i spremni smo i na gore stvari u borbi od koje nećemo odustati, poručio je na Twitteru vođa Stranke slobode i pravde (SSP) i bivši gradonačelnik Beograd Dragan Đilas.Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić također je optužio vlast da je poslala huligane da izazovu sukobe.Kod Tašmajdanskog parka u Beogradu policija je bacila suzavac na prosvjednike, a oni su im ga vratili. No policija na njih ponovno ispaljuje ogromne količine suzavca.

• Na Terazijama u Beogradu pripadnici MUP-a priveli su dvojicu mladića. Navodno su ranije prosvjednici gađali kamenjem policiju, pa je policija uzvratila i neke privela. 

Prosvjednici su gađali policiju kamenjem, a onda su jake policijske snage krenule prema njima. Čuju se topovski udari. Na Trgu Republikie prosvjednika više nema.

• U Beogradu kod Tašmajdanskog parka nalazi se velika grupa prosvjednika. Iz drugog smjera, iz smjera RTS-a, dolazi druga grupa prosvjednika. Policija je poručila novinarima da se udalje jer je moguće uslijedi kanonada kamenja.

• I u Novom Sadu situacija je napeta. Novinari javljaju da prosvjednici na Trgu slobode negoduju zbog onoga što se događa u Beogradu. Na policiju su bacali kamenje. Čuju se pucnjevi. Policija je krenula na prosvjednike, oni su se razbježali, a potom se situacija malo smirila. 
• Kod Doma omladine u Beogradu dio prosvjednika kamenjem je gađao policiju, a interventna policija je uzvratila suzavcem. 

• Čini se da su prosvjednici odlučni da pokušaju opet doći do Skupštine, no čini se da je policija odlučna da ih u tome spriječi. Sada, kao da traje odmjeravanje snaga te je dosta mirno.

• Sergej Trifunović dao je izjavu vezano uz napad koji se na njega dogodio ranije danas u Beogradu.
• Traju verbalna nadmudrivanja prosvjednika i policije u središtu grada. Prosvjednici viču "Vučiću lopove", a policiji poručuju "da idu na Kosovo". Policija za sada ne reagira agresivno. Ipak, pristižnu i oklopna vozila, a prosvjednici su potisnuti prema okolnim ulicama.

• Stigla je i konjička jedinica za razbijanje prosvjeda. Stižu i informacije o bacanju topovskih udara u Nišu te je situacija i tamo sve napetija.

 Dio prosvjednika napao je policijske snage pred Skupštinom, a oni su odgovorili suzavcem. Prosvjednici viču "Ne damo Kosovo". Neslužbene informacije govore da je u Novom Sadu napadnuta Gradska skupština.

• Prvi ozlijeđeni na današnjem prosvjedu je poznati srbijanski glumac Sergej Trifunović. Polijevali su ga vodom, gađali limenkama, a otišao je s prosvjeda s ozlijeđenom arkadom.

• U Novom Sadu napadnuta je zgrada Radiotelevizije vojvodine petardama i kamenjem.

• Prosvjednici uzviču parole poput "Idite na Kosovo" ili "Vučiću lopove". Za sada nema nikakvih izgreda.

• Prema navodima medija u Srbiji, dio prosvjednika nezadovoljan činjenicom da su među njima oporbeni političari, otišla je prema Skupštini, dok su drugi otišli prema Predsjedništvu.• Prosvjednici su stigli pred Skupštinu, traže ostavke Vučića te Kriznog stožera vezano uz koronavirus. Prosvjeduju i građani u Novom Sadu. Također traže ostavke.

• Prosvjednici su se uputili prema Skupštini Srbije, ima ih više tisuća, javlja nova.rs.

• Počeo je prosvjed ispred Filozofskog fakulteta. Treba primijetiti da se među građanima nalaze predsjednici Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Narodne stranke Vuk Jeremić, Dveri Boško Obradović te drugi.• Policija je okružila sve glavne institucije u centru grada, potpuno su snage opremljene za suzbijanje prosvjeda.

• Prema centru Beograda krenuo je velik broj policijskih snaga s namjerom da spriječe nerede slične onima sinoć.• Podsjetimo, sve je eskaliralo nakon Vučićeve presice u utorak, kada je najavio da će u Beogradu, "a možda i u drugim dijelovima Srbije" biti uveden policijki sat od poetka do ponedjeljka.

Sve je pravdao velikim povećanjem novooboljelih od koronavirusa.

Danas se obratio javnosti, optužujući mnoge da stoje iza sinoćnjih prosvjeda i nereda.